14

Spaghetti “Alto”

Posted by Neliniştitu' on 29 August 2010 in Papila inovatoare |

… “alla aglio, pomodoro e tonno”, aş adăuga eu inspirat de o vorbitoare de limbă macaronară, he-he! Fu prima oară când băgai usturoi în spaghetti, şi asta din lipsă de ceapă. Da’ bine am făcut!
În caz că vă întrebaţi care-i legătura dintre “spaghetti” şi “alto”, aflaţi că şedinţa de azi tot pe bloc a fost desfăşurată. Ca să nu avem discuţii, da? Să începem, deci!

Ca să fiu în ton cu haleala, am destins atmosfera destul de încinsă cu metalele simfonice zise de un nene din Ţara Macaroanelor Veşnice, cunoscut drept Luca Turilli. În timp ce o mânuţă băga la platane, alta punea pe butelia voiajeră o oală cu apă, sare şi un piculeţ de ulei măsliniu. Până la clocotirea apei m-am ocupat de belit usturoiu’ şi cele câteva roşioare opărite un pic mai devreme de intrarea în emisie. Fiind un mare fan al bulionului şi a tot ce ţine de respectivele tomate, am decăpăcit şi o conservă de roşii decojite în bulion, făcută tot pe la macaronari.

Mi-am adus aminte de oala cu apă fiartă şi i-am oferit spre ocupaţiune un mănunchi de spaghetti Barilla. După vreo 10 minute, am scurs minunăţiile spaghetoase, le-am dat printr-o apă rece şi le-am pus să aştepte cuminţele în oală.
Într-un castronete am pus roşiile în bulion şi le-am luat la zdrobit cu degetuţele mele dibace. După ce am fost satisfăcut la rezultat, le-am oferit un praf de piper fin şi le-am deşertat într-o tigaie, laolaltă cu roşiile opărite şi făcute cubuleţe. M-am bucurat o clipă de briză şi albastru, apoi am adăugat căţeii de usturoi. Ei, bine, toată compoziţiunea asta frumos mirositoare am dat-o într-un clocot, maxim două.

M-am îndreptat la atenţie către spaghetuţe şi le-am oferit o deosebită conservă de ton în ulei, cum ziceam şi-n alte dăţi, Rio Mare, John West ori Calvo. Le-am amestecat cu gentileţe, apoi am turnat peste ele ceva din amestecul minunat din tigaie. Nu pot să vă povestesc prin cuvinte scrise cât de leşinător pe limbă mirosea! Nu, nu pot să vă povestesc!

Le-am oferit un pic de odihnă şi timp de împrietenire aromatică, apoi le-am făcut grămadă într-o farfurie. Peste ele am turnat aşa, ca decoraţiune de ultim moment, restul de sos tomatic.
Credeţi-mă, prieteni, mi-a cântat papila “o sole mio” pe acoperiş!

Tags: , , ,

14 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.