5

Bunătăţi din copilărie – Păstăi cu lapte

Posted by Neliniştitu' on 14 April 2013 in Papila inovatoare |

Aşa cum bine ştiţi, am un stomac sentimental. Care stomac, într-una din zile, a dat comandă la creier şi aşa m-a luat o amintire de pe vremea când eram mic şi nevinovat la ai mei, la Nehoiu, că imediat m-am trezit cu două cepe şi o juma’ de morcov ţărănesc în mânuţe.
Am făcut un ocol pe la home cinema, unde am inserat Mystic Prophecy, nişte nemţi care le zic de strâmbă coada la tigaie, şi în ritmul lor metalifer am tratat rapid ceapa prin metoda à la Julien. Ştergându-mi o lacrimă rebelă în colţul la un ochi, apoi şi pe următoarele 322, am luat morcoveaţa şi am tocat-o aproape mărunt. Am încheiat capitolul lacrimogen călind temeinic cele două rezultate legumicole în tigaia folosită până atunci ca chitară.

Am uitat să vă zic că pe undeva, printr-un castron, pusesem la dezgheţat păstăi verzi congelate, că la Nehoiu s-a cam dus sezonul. Cam juma’ de kil, aşa. După ce s-au dezmorţit un pic, le-am aruncat într-o oală potrivită + ceva apă în vederea fierberii uşoare. După ce-au dat în clocot preţ de vreo 5 minute, le-am scurs şi le-am surprins turnând peste ele călitura de ceapă şi morcov.
Pentru că nu sunt zgârcit şi am oameni care să depună mărturie în acest sens, am pus peste păstăi şi ce mai era p-acolo, doi litri de lapte gros minus o cană. Pe care am băut-o. Nici n-am pus bine capacul la oală că o juma’ de duzină de căţeluşi de usturoi românesc s-au apucat să mă implore să-i arunc întregi în oală, dar am fost fără milă şi i-am îmulţit la rondele. Am lăsat la clocotit vreo juma’ de oră.
Parcă aducea cu ceea ce mâncam eu în copilărie…

Îmbrăţişat de visări, am luat la teluit un pahar de smântână de 15 grade dimpreună cu două ouă ţărăneşti. Le-am pus înăuntru şi am oprit focul. Apoi am adăugat mărar die grossen şi am pus capacul.

Când am ridicat capacul după zece minute, îmi venea să-mi bag capul în oală, aşa de bine mirosea. Iar dacă alături de castronul plin cu minunăţie d-asta pui şi o pâine de casă cu mălai şi seminţe felurite, atunci poţi să fii sigur că papila-ţi va fi pe deplin satisfăcută.

 

Tags: , , , ,

5 Comments

  • Camelia says:

    N-am auzit vreodată de rețeta asta, deși arată foarte … românesc.
    Și tot după cum arată, ești talentat și … neliniștit!

  • brontozaurel says:

    Cu pastaile nu ma impac de nici o culoare. Da’ nemtii is buni si pentru spalat rufe. Si pentru spalat pe dinti, chit ca atunci apare riscu’ de pasta de dinti in par. 🙂 Ahem.

  • Camelia,
    E foarte, foarte faină, crede-mă! 🙂
    Mulţam fain şi săru’ mâna! 🙂

  • Brontozăurel,
    Foarte tare spălătura pe dinţi, he-he! Mie încă nu-mi iese aşa. 🙂

  • brontozaurel says:

    Nici mie nu-mi iese chiar asa. Da’ adevaru’ e ca mai dau si eu prin plete daca le scutur in timp ce plimb periuta. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.