10

Ia, să mai punem mâna şi p-o carte!

Posted by Neliniştitu' on 8 May 2009 in Ochelarii profanului |

Vă ziceam acu’ ceva vreme că aş vrea să mă ţin de Schimb de Cărţi, ca să simt lectura şi între degete, nu numai tastând şi belind ochii pe monitor. Pe la sfârşitul lui aprilie, Andrei Roşca, coordonatorul Bookblog, oferea spre reflectare un filmulete extraordinar de fain cu Ray Bradbury, autorul lui “Fahrenheit 451” şi al “Cronicilor Marţiene”. Andrei i-a inspirat întru acordarea a 15 minute zilnice lecturii dintr-o carte pe Cătălin şi Copila Blondă, asta numai din ce-am descoperit eu. Cu câteva zile în urmă, Brightie scria cu bucurie că în metrou s-a nimerit lângă vreo 6-7 personaje care citeau cărţi şi nu ziare sau alte clickuri şi cancanuri. În creierii nopţii, Lucia Verona şi Ştefania Coşovei s-au apucat de o minunată campanie de promovare a lecturii de carte prin intermediul blogurilor.

Acuma, că tot v-am făcut introducerea asta şi că tot n-am somn din cauza oboselii acumulate în zilele premergătoare examenelor ce le avusei, m-am pus pe privit în lung la lună sau la becu’ economic din “sufragerie” (după dispoziţia şi poziţia mea în spaţiu) şi mă gândeam la cât de puţin am ajuns să citesc literatură din cărţi. Şi când zic literatură, chiar asta înţeleg, nu chestiuni rutinice legate de serviciu, examene legate de serviciu sau mai ştiu eu ce legi şi prostii plictisitoare, dar al dracu’ de necesare în viaţa de zi cu zi. Mă, da’ sufletu’ meu nu o mai vrea şi el altceva, nu o vrea să-şi imagineze şi ce cai verzi pe pereţi scrie prin cartea aia sau aia sau ailaltă? O vrea, săracu’ şi, cu siguranţă, dacă ar avea de ales s-ar duce cu proxima ocazie la unu’ care e mai apropiat de subiect decât mine, par eczampleo, cei enumeraţi mai sus. Eu, cel puţin, încerc să nu mă mint total, şi mă mai scap în câte-o carte, ultima fiind una cu poezii de-ale lui Emil Brumaru, împrumutată de la ultimul Schimb de Cărţi. Şi, că veni vorba, câţi dintre noi mai au timp şi chef să ia o carte între deşte?

În mod clar, nu sunt un caz singular, ştiu de la prieteni şi cunoscuţi că acest nobil obicei a devenit ceva perimat, inutil şi pierzător de vreme. Cum asta? E mai simplu să dai un “search” pe net decât să te apuci să răsfoieşti o carte pe care o ai sau o împrumuţi de la cineva, nu zic s-o mai şi cumperi. Ca să nu vă mai zic că pe mulţi i-am auzit că, imediat cum ţin o carte în palme, parcă iese prafu’ de somn dintre paginile ei şi-n mai puţin de-un sfert de oră sunt împăcaţi, dar cu cartea pe piept.

În urmă cu ani am citit de “audiobook”, după care am auzit şi pe mulţi care sunt adepţii acestui sistem. Nu că mi se pare o prostie sau o inutilitate, da’, să mor io, cum dracu’ să “auzi” o carte? Cum se pot transmite sentimentele unice pe care le încerci citind, în momentul când auzi frazele sec, în difuzoare, chiar sub lectura unor voci de actori celebri sau personalităţi culturale? Pfaaa, acuma mi-am dat seama de avantaj: pot face două lucruri deodată. De exemplu, pot să-l aud pe Pleşu citindu-mi “Despre îngeri” în timp ce eu curăţ cartofii la ciorbă. Sau alte ipostaze sexoase… Hai, da-ţi-o dracu’ de tehnologie!

Pe vremea când m-am apucat de scos cărţi, cineva m-a întrebat dacă nu cumva sunt disponibile şi în format “pedefe “. Nu cred că aş putea să citesc de pe monitor, PDA, ori telefon orice carte care mi-ar face plăcere. Da, le-am citit aşa doar pe cele care nu m-au excitat la centrii nervoşi defel, dar mi-au fost necesare în procesul de producţie şi perfecţionare a profesională. He? Am dat-o ca la congres p-asta, no?

Stres, serviciu, stres, trafic, proşti cotidieni, stres, plictis transformat din ce în ce mai des în spleen, stres, devalorizarea leului, preţuri mari peste tot, comoditate, stres, criză, stres, ţară de căcat, stres… Cum dracu’ să-ţi mai ardă de cărţi? Păi, de cât să stai şi să citeşti trei pagini, mai bine bagi tot atâtea beri cu pretenu’, decât să citeşti un capitol, mai bine dai o bilă la IDM, decât să citeşti o carte, mai bine o agăţi pe una şi stai cu ea toată noaptea, chiar şi în discotecă.

Voi rămâne toată viaţa mea românească un fan al clasicelor cărţi tipărite pe hârtie galbuie sau de ziar, strânse în coperţi de carton sau, ideal, îmbrăcate în piele. Mi-au plăcut cărţile, îmi place să citesc cărţi, dar câteodată am trădat această îndeletnicire din diferite motive, unele reale, altele scuzabile, altele închipuite sau impardonabile. “Nu ştiu alţii cum sunt”, dar eu nu aş putea să-mi duc existenţa fără Blaga, Eminescu, Minulescu, Sven Hassel, Karl May, Philip K. Dick, Isaac Asimov, Alfred van Vogt, Eliade, Cioran şi mulţi, mulţi alţii. Nu poţi înlocui senzaţia transmisă de paginile unei cărţi cu surogate, decât dacă vrei să faci asta. Mai devreme sau mai târziu vei regreta timpul peirdut departe de cărţi. Mie mi s-a întâmplat şi încă mi se mai întâmplă…

Dacă nu mă credeţi, ia de citiţi cât de frumos şi pătimaş o spune Nicolae Manolescu în “Scrisul şi cititul”:

“La ce sunt bune cărţile? Îmi vine să răspund: la totul şi la nimic. Poţi trăi foarte bine fără să citeşti. Milioane de oameni n-au deschis niciodată o carte. A vrea să le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumuseţea muzicii lui Mozart. În ce mă priveşte, mă număr printre cei care nu pot trăi fără cărţi. Sunt un vicios al lecturii. Am nevoie să citesc aşa cum am nevoie să mănânc şi să beau. Hrana pe care mi-o oferă lectura îmi este la fel de indispensabilă ca şi aceea materială. Resimt fiecare zi fără o carte ca pe o zi pierdută”.

Hai, că am trădat destul scriind aci. Mă duc să citesc, măcar vreo două sonete de-ale lui Emil Brumaru…

Tags: , ,

10 Comments

  • WhiteWolf says:

    Din blogroll-ul meu o poti “fura” si pe feeria punct wordpress punct com . Cu sau fara comentarii, cu sau fara locuri marete prin topurile de monitorizare a traficului, chiar si cu gusturile in formare, la intersectia cautarilor fiind, inca, isi vede de ale ei cu o consecventa demna de admirat
    Nu doar ca citeste, depune si oarece efort pentru a-i convinge si pe altii ca nu e daunator cuvantul tiparit

  • brightie says:

    adrian,

    citind ce-ai scris ma indoiesc, c-ai “uita” vreodata de citit si din cate detectez eu faci parte din (aprox) aceeasi categorie cu Manolescu. 🙂 Plus ca un scriitor nu se poate numi scriitor daca nu-i si un cititor la fel de inversunat.

    in ce ma priveste, am avut cateva tentative sa citesc pe computer. e teribil de obositor si nu-i nicio distractie. n-as putea sa ascult audiobook-uri din simplul motiv ca mi s-ar parea – apropos de hrana – cam la fel de absurd cu a fi hranita de cineva cu lingurita, atunci cand mainile mele functioneaza perfect.

    problema destul de trista e alta, ma uit la fi-miu si la colegii lui, 99% dintre ei n-au citit pana la venerabila varsta de 13-14 ani nici macar trei carti amarate si n-au nicio greata sa “remedieze” problema. au un vocabular limitat si daca-i pui sa faca o compunere amarata se strofoaca de-ai zice ca-i lucrare de disertatie.
    ce viitor au cartile cu un public ca ei? 🙁

  • Catalin says:

    Pai ar mai fi cele doua fete care i s-au alaturat Mirunei aici. Mai e si Alphadog.
    Iar eu am luat-o lejer, cu short-stories gasite pe net (decat sa ma plang ca nu am timp/chef sa citesc romane sau ca mi se par prea greaoaie). Intr-adevar, nu e aceeasi senzatie cand citesti de pe monitor si e foarte obositor, dar pentru mine, care nu ma pot dezlipi de calculator decat cand ies in oras, era singura solutie.

    Sunt de acord ca-s o prostie audio-book-urile, dar mi-am adus aminte de o chestie care m-a impresionat, via Trilema. O inregistrare cu Tudor Arghezi citind “Flori de mucigai”.

  • @ WhiteWolf: Frate, da’ acolo e altă planetă! Este exact ce spune titlul. Mulţam, voi urmări!

    @ Brightie: Mulţam de complimentaţiuni, dar, nefiind în domeniu, am multe carenţe la capitolul citit. Cel puţin fac eforturi să umplu pe ici, pe colo…
    Dar referitor la copii, e trist. La fiică-mea e acelaşi fenomen, decât să citească două pagini, mai bine bagă un messenger, sau un joc, sau cu totul şi cu totul altceva decât să se apropie de lectură. Din păcate, generaţiile care vin din urmă sunt vândute telefoanelor mobile şi messengerului. Numai de noi şi de dascăli ţine să-i mai apropii de o carte care nu e de matematică, georgrafie sau limba română.

    @ Cătălin: Eh, uite-aşa, uşor, se popularizează şi poate se şi schimbă ceva, chiar şi pentru împătimiţii calculatoarelor.
    Sunt de acord că nu aş spăla vasele în timp ce-l ascult pe Arghezi. Dar astea-s deja excepţii de la regulă. 😀

  • CELLA says:

    aşa cum am promis, am sosit 😆
    în cercul de lectură în care ai intrat aseară se citeşte la greu şi în general CĂRŢI 😉
    “citim” si pdf-uri, în sensul că “le printăm”;
    eu una acord mult mai mult credit generaţiilor “noi”, dă o raită şi prin alte zări ale blogosferei şi ai să te convingi singur … iar cartea scrisă, oricît de mult o să evolueze tehnologia, o să rămînă unica opţiune pentru mine; cu timpul, la cei ce vin,o să fie poate o chestie trendy şi s-or apuca de citit CĂRŢI din snobism sau cine mai ştie ce alte alea, poate o să fie totul în aşa măsură tehnologizat încît din prea mult timp liber şi plictiseală androizii 😆 vor (re)descoperi cititul

  • Bine ai venit! 🙂
    Nu contest faptul că sunt mulţi din generaţiile noi care se ocupă şi cu această îndeletnicire. Şi pentru că ziseşi de trendy, am văzut mulţi care îşi iau câte o carte la parcurs pe la Cărtureşti sau Diverta (acolo unde au loc pentru lectură).
    Şi da, întăresc faptul că eu voi rămâne NUMAI la cartea pe hârtie, aia clasică. 😀

  • codeus says:

    Adriane stiu ca ne “cunoastem’ de putin timp dar totusi as vrea sa-ti stiu si tie parerea.am pus un sondaj la mine pe blog.cand ai timp te rog treci pe acolo.

  • Admin Tamada.ro says:

    Salut

    Iti multumim pentru participare. Te rog sa ne trimiti un mail cu link-ul si pe adressa office@tamada.ro. Multumesc.

    Admin Tamada.ro

  • Liliana says:

    pai nu prea cred ca mai are vreun rost orice comentariu – ca ai spus cam tot ce trebuia spus aici…

  • Nu mi-am schimbat opiniile şi nu cred că le voi schimba vreodată. Deh, sunt un tip conservator şi tradiţionalist… 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.