42

Legende de ieri şi de-alaltăieri la Arenele Romane – Saga, Queensryche şi Limp Bizkit

Posted by Neliniştitu' on 29 June 2009 in Note pentru avizaţi |

Ca să-i dau un start, o iau cu organizatorii, care au pus pe bilet intrarea la doişpe şi începerea concertelor la trei. Ca-n bancurile tip “Radio Erevan”, s-a intrat la patru şi s-a început pe la 6. Nu mai înjur…

Începuturile trupei Saga se pierd în negura vremilor, pe când hălăduiau pe acorduri progresive alături de Rush şi Yes. Din păcate, n-am fost la mare curent cu muzica trupei, dar pot să vă spun că, în ciuda vârstei înaintate, Ian Crichton a rupt pe chitară, iar Brian Doerner a smuls tobele din suporturi, nici nu ziceai că acu’ doi ani a pus-o de-un infarct. Gesturile balerinice şi zâmbetul perpetuu afişat de vocalul Rob Moratti au făcut ca rocărimea să se simtă bine şi să aplaude după fiecare piesă a legendelor de altă dată. A fost un concert curat, fără exces de energie, cu sunet fain şi numa’ bun de consumat bere la 5 lei.

1. Saga

Am regretat enorm că n-am apucat să-i văd data trecută pe Queensryche, iar acuma îi aşteptam cu sufletul la gură. Pregătirea instrumentelor şi a sunetului a durat în jur de-o oră, dar, aşa cum am constatat, n-a fost suficient. Prima belea a venit de la microfonul lui Geoff Tate, care din prima n-a mers şi nici pe parcursul următoarelor 60 de minute de concert, un nene sărind după fiecare piesă şi aducând un alt microfon. Clapele şi-au dat drumul într-un final, dar vocea clăparului a rămas aproape pe „mute” până spre sfârşit. Una peste alta a fost un concert elegant şi mi-am exaltat fiinţa la trăirea pe viu a superbelor piese „Jet City Woman”, „Empire”, „Best I Can” (Empire – 1990).

Au mai fost vreo trei bucăţi de pe ultimul album, „American Soldier”, dar fără a-mi crea emoţii substanţiale. Geoff Tate a dat clasă cu vocea (când mergea microfonul), chitara lui Michael Wilton a sunat meseriaş, ca-n studio, iar Scott Rockenfield s-a descurcat de minune pe cele 3-4 tobe câte avea la dispoziţie. Unde sunt vremurile „Eyes Of A Stranger” cu zeci de tobe şi cineluri puse pe lanţuri? Faptul că n-au fost cap de afiş, le-a produs un real disconfort şi nu s-au desfăşurat cu tot arsenalul. Nici n-aveau loc, pentru că pe juma’ de scenă erau sculele acoperite a celor de la Limp Bizkit. Am vrut, măcar, un tricou să-mi iau, dar erau naşpa rău. „Queensryche” scris cu mov? Brrr!

IMG_8573

IMG_8595

Pe la nouă şi ceva s-a dezlănţuit iadul. Nu am crezut că o trupă de acest gen, hai să zicem, metalic, poate să provoace atâta învălmăşeală printre rocăraşi. Pe parcursul a vreo 70 de minute s-a ţopăit într-una, s-a dat lumea peste cap, s-au creat moshpituri la fiecare piesă şi toată suflarea a cântat non-stop cu Fred Durst. Pe scenă, trupeţii şi-a făcut treaba cu mare profesionalism: Sam Rivers a dat din bass mai să dărâme tot Parcul Carol, John Otto a fost o uzină de bătut la strălucitoarea instalaţie de percuţie după care era ascuns, iar DJ Lethal a marşat pe platane şi a ţopăit neobosit pe scena lui. La urmă l-am lăsat pe Wes Borland, care a apărut machiat în stil de duşman al lui Batman (Joker) şi care exploda, pur şi simplu, la fiecare refren. Showman adevărat, tată!

Am savurat la maxim „My Generation”, „Boiler” (Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water – 2000), „Nookie”, „Re-Arranged”, „Show Me What You Got”, „Break Stuff” (Significant Other – 1999). „Break Stuff” a fost şi a rămas de departe preferata mea! Concertul s-a încheiat tot în forţă cu „Rollin’” (Chocolate Starfish… – 2000), „Behind Blue Eyes” (Results May Vary – 2003) şi „Take A Look Around” (Significant Other – 1999).
Nu sunt un fan al tipilor, dar, cu siguranţă a fost o manifestare de extremă forţă şi energie, care mi-a plăcut la maxim.

Concluzia: pe scenă, băieţii rup pe bune, să dea boala! Iar rocărimea a rupt-o  în arenă, în ciuda ploii care a debutat cu show-ul Queensryche.

IMG_8647

IMG_8650

Tags: , ,

42 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.