15

Despre sperieturi – Episode II

Posted by Neliniştitu' on 12 March 2009 in La gura sobei |
Din episoadele anterioare aţi aflat că mă pricep şi la chiftele.
Ei, bine, mă muşcă iar microbu’ gastronomic într-o după amiază însorită de febmartie şi mă pun pe făcut “piftele”, vorba unei pretenare bune, care pe lângă suita de calităţi, excelează într-una: e moldoveancă! Enfin…

Produc un număr oarecare (oarecare = vreo opt) şi pentru că afară soarele era cam cu dinţii la vedere, aşez castronu’ cu bunătăţi afară, pe pervaz, după care îmi văd de treabă (mâncatu’ seminţe şi privit la teve cu poola-n tavan). După un timp mi se strânge cavitatea bucală la gură şi mi se face dor de-o chiftea răcoroasă şi săţioasă.
În timp ce mă îndreptam către geamu’ cu “piftele”, zăresc printre panglicile jaluzelei cum o ciurdă de pisici, alea de se tot foot pe la uşa-mi (vezi “Despre sperieturi 1”), stătea ciorchine pe castronu’ meu şi se chinuiau să-l văduvească de capac. “Să vezi ce la fac, ale drecu’ animale rele şi ‘oaţe!”, mă dedau eu la sentimente mai câinoase.

M-apropii tiptil de geam şi “vup!” îl deschid subit şi brusc. Nici dacă aruncam un câine turbat între ele nu săreau aşa! Vreo două au căzut de pe pervaz (Ho! Nu plângeţi că stau la unu şi mai jos e o boltă de viţă-de-vie.), iar restu’ au ţâşnit în direcţii browniene, însoţite de-o miorlăială la unison. În graba cu care au părăsit “scena crimei”, castronul s-a dat pe o parte, a scăpat de capacul care a urmat pisicile căzătoare, iar câteva chiftele s-au aruncat şi ele în gol.

Acuma, asta n-ar fi fost spectacular dacă la masa de sub boltă nu s-ar fi aflat vecina de la parter, la o şuetă cu bărbac-su. Întâi au lovit-o cele două mâţe învinse de gravitaţie, care nici măcar n-au făcut cunoştinţă cu ea, au dispărut mai rapid decât îi aterizaseră în cap. Nici nu terminase bine să chirăie a sperietură că “buf!”, a primit a doua lovitură şi decisiva: capacul de la castron. La câteva secunde, au urmat şi câteva chiftele, aşa, de încheiere.

Eu am auzit chirăiala şi m-am speriat un pic, de ce să mint, mai ales când am auzit zdrăngănitul multiplu al capacului şi asta înainte să atingă cimentul (ştiam cum sună, deoarece îl mai încercasem la rezistenţă cu alte ocazii). Am luat-o tiptil pe scări, am mai drăcuit şoptit vreo două mâţe ce mi se vânturau printre picioare şi am scos uşor capul pe după colţul casei. Peisajul era de Stan şi Bran, să dea boala: baba avea capu’ pe spate şi nu prea mişca, iar bărbac-su stătea alături relaxat şi muşca dintr-o chiftea.

Mi-am găsit oleac’ de curaj şi m-am făcut că duc ceva la gunoi. “Salut!” “Salut!” “Ce frumos e-afară!” “Da, da’ nu e aşa de cald.” “Da’ doamna se simte bine?” “Da, au speriat-o pisicile astea nenorocite că ţi-au dărâmat castronu’ cu chiftele şi au mai căzut şi două animale peste noi, aci. Iniţial a leşinat, da’ acuma se odihneşte după sperietură, e bine”, a încheiat el mestecând impasibil restul de chiftea.

L-am crezut pe cuvânt şi am plecat înapoi, în casă. “Apropo, să ştii că chiftelele sunt foarte bune. Noroc cu pisicile, hă-hă-hă! Ale dreacu’ animale! Diseară o să încep să le prind şi să le mărit pe la Snagov.”
Bilanţ final: pe babă n-am mai văzut-o vreo săptămână, da’ l-am văzut pe imperturbabilu’ de bărbac-su care mi-a confirmat că nevastă-sa îşi revine încet, dar sigur. Pentru a evita pe viitor astfel de incidente, cică ar fi dus deja vreo patru pisici la Snagov.

Tags: , ,

15 Comments

  • VAXXi says:

    Mâine ia să pregătești matale și-o salată, să nu i se aplece omului de la atâtea chiftele.

  • Neliniştitu' says:

    Mâine am treabă cu constatări de tamponări.:((

  • sictireanu says:

    Mi-au dat lacrimile de cat am ras :))) Fi-ti-ar mitzele sa-ti fie :))))

  • Neliniştitu' says:

    He-he! Mai am una, da’ o las pe săptămâna hailaltă.

  • Calin.Crainic says:

    pasrici nu vi la geamu’ tau? sau nu le-a lovit poate criza intr-atat!

  • Neliniştitu' says:

    Păsăricile intră de-a dreptul pe uşă şi ies pe geam. Da’ nu trag la chiftele.:))

  • Dr. Lecter says:

    meniu invariabil. chiftele evritaim, ful taim! macar pe alea ai apucat sa le pozezi. te-am lasat in stend bai cu substantivul propriu de care m-am anexat glorios: il stii pe tipul care a venit la lansarea ta, si ti l-am prezentat: Remi Posea. un tip urias, din mai multe puncte de abordare… care a fost casatorit cu Iuliana Marciuc de la tevere. cred ca e alegerea vietii mele. mi-a cerut scurt, direct, simplu, sa raman cu el. nu era cazul sa ma izmenesc, pentru ca am alaturi de el cam tot confortul. nu ma refer strict la material.desi nu e deloc de neglijat aspectul.

  • mikeomega says:

    Deci pisicile au ajuns la tine pe pervaz escaladand vita de vie. Zi merci ca nu era un pescarus, sa te fi vazut atunci :))

    PS: fostu meu motan negru, cand stateam la bloc a dormit un WE la niste vecini in casa, ca erau plecati. S-a urcat pe coarda de vitza pana la 1, a rupt plasa de la balcon si s-a jucat cu niste papsui =))

  • Neliniştitu' says:

    Pentru Lecter: Fată, mă bucur tare pentru tine, aşa cum m-am mai exprimat. Să-ţi dea Domnu’ numa’ bine şi să-ţi fie de bine. Şi da, mi-l aduc aminte pe tip, iar “uriaş” e puţin spus.:))) O să vin io acasă şi vorbim pe larg.:)

    Pentru Mike: Bre, recunosc, era interesant şi cu zburătoare. Da’ alea nu cad în cap persoanelor de sub pervaz.:))

  • zeneseu says:

    Mai, deci rad de unu’ singur p’acilea. Sa stii ca nu-i prea sanatos mai ales cand te surprind unii. 😀
    Si, ca sa-l completez pe vaxxi, data viitoare da si cu o sticla de suc de prune pe geam 😀

  • Neliniştitu' says:

    Uelcom bec, mai uestern frend! Zama de prună o dau mai bine pe goarnă. Mai stai p-aci că mai vin nişte istorisiri.

  • ihriel says:

    “Mi-au dat lacrimile de cat am ras :))) Fi-ti-ar mitzele sa-ti fie :))))” Subscriu

  • Mă foarte bucurez. Ţi-am zis să citeşti şi alte povestioare, he-he!

  • teuton says:

    lllol
    u da man!

  • Tenkiu, bre, tenkiu! Şi uelcăm! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.