48

Observatorul Astronomic – Evadarea a paişpea

Posted by Neliniştitu' on 10 July 2009 in Evadări |

Obs 1De multă vreme umblam să ajung să privesc şi eu stelele de pe cer, că eram sătul de alea pe care le vedeam când, periodic, mă loveam de uşile dulapurilor din bucătărie.
Situată pe Lascăr Catargiu, pe dreapta cum vii dinspre Piaţa Victoriei către Romană, frumoasa clădire a fost dată în folosinţă în a doua decadă a secolului trecut şi este opera arhitectului Ioan Berindei, despre care am mai scris şi aici. Numele amiralului Vasile Urseanu, proprietarul de altă dată, un dedicat trup şi suflet astronomiei, este strâns legat de existenţa primului Observator Astronomic public din România.

Abia seara, de la şapte jumate, ai acces acolo. Dacă te duci mai devreme, o tanti în uniformă cu înfăţişare de nene în uniformă va lătra la tine ora de întâlnire cu stelele.
După ora hotărâtă, am intrat într-un hol dominat de o pictură murală uriaşă înfăţişându-l pe amiral alături de soţia sa, Ioana, am trecut pe lângă o lunetă (aveam să aflu că e una din lunetele originale ale amiralului), apoi am urmat nişte trepte scârţâitoare de lemn şi am ajuns la primul nivel unde am plătit 5 lei. Aici se află o sală în mijlocul căreia am admirat o altă lunetă originală (de la începutul secolului trecut), înconjurată de afişe înfăţişând nebuloase, planete şi stele. Am continuat să urcăm pe alte trepte scârţâitoare, rămânând profund dezamăgiţi de stadiul avansat de degradare în care se află clădirea, şi am ajuns sus, pe terasă.

Credeam că numai noi suntem dornici de privit ceruri, dar terasa era plină ochi de copilaşi ancoraţi de părinţi sau bunicuţe, alte tipuri de tineret-speranţe, cetăţene şi cetăţeni. În mijlocul mulţimii, doi domni manipulau o lunetă şi un telescop, spre observaţia corpurilor cereşti, având o mulţime de explicaţii pentru ceea ce se iţea prin lentile. Şi, uite-aşa, mă pot lăuda că am văzut roiuri de stele din Nebuloasa Orion, Saturn cu tot cu inele, stele duble din constelaţiile Leu, Gama şi Orion, precum şi craterele de pe Lună.

Am întrebat pe unul dintre domnii răspunzători de obsevaţiuni astrale, de ce este semnul mare de interzis pe uşa de la camera cupolei de observaţie. “Nu merge o trapă, s-a blocat, aşa, pe deschis, şi nu sunt bani pentru reparaţia ei.” Astfel am aflat că activitatea prestată de dânşii este aproape benevolă şi din pură pasiune pentru că nu există un buget alocat pentru Observator de către autorităţi, iar luneta şi telescopul reprezintă donaţii de către Alfa Bank. Mare păcat…

Plus: omuleţii care duc înainte viaţa Observatorului, deşi mie-mi miroase a boală lungă…
Minus: degradarea perpetuă a clădirii, pereţii plini de igrasie, infiltraţii, senzaţia profundă de sărăcie.
Bomboana pe colivă: nu ştiu ce dracu’ au ăştia din muzee cu nefăcutul pozelor!

Momentul prostului: Eram sus, pe terasă, şi ne benoclam cu toţii prin lentilele telescopului. Domnul de serviciu la lunetă răspundea întrebărilor calm, trăgând din ţigară şi sorbind dintr-un ness la plastic. La un moment dat a intrat în decor o pizdipoancă ce s-a pus pe chestionat şi nu mai putea fi oprită nici dacă-i vârai morcovu’ pe gât. “Da’ staţia orbitală se vede?”, întreabă ea. “A trecut”, răspunde nenea. “Da’ aia ce stea e?”, arată piţa cu degetul către cer. “E Sirius”, răspunde nenea. “Da’ aia?”, insista duduia. “Aia e Adromeda.” “Da’ aia din telescop?” “O stea dublă din Gama”. Urmează o mică pauză, cât a reuşit nenea astronomu’ să tragă un sfert de fum în el, şi piţi a dat-o pe decisiva. “Uite-o p-aia, aia ce e, ce e?” “Ei, bine, drăguţă, aia e un avion!”, răspunde nenea zâmbind, acompaniat de hohotele asistenţei.

Obs 3

Obs 2

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Obs 4

Tags: ,

48 Comments

  • sorin says:

    Benoclatul catre stele, fain, asta imi aduce aminte de noptile petrecute in fân … pacat ca reusim sa intretinem cu greu ce avem, sau nu prea reusim.

  • dr. Lecter says:

    bre, voicule! ai la activ atatea evadari, ca au ramas de toata ula aia din prison break. mai intai sa te intreb cine e tanti sau nenea(depinde din ce unghi privesti) care sta sub forma de statuie in fata muralei din hol? pe urma ,eu cred ca aia de intreba atatea voia sa se marite. femeile inteligente stiu ca barbatii nu suporta desteptele , si pentru ca se numesc inteligente, fac pe proastele sau pe curioasele. eu i-am luat fata lu’ unu inabordabil, intreband ce e aia chiuloasa ; desi stiam s-o si desenez. l-am lasat sa faca pe specialistul, desi imi explica despre arborele cotit. dupa ce i-am tras-o la propriu, i-am tras-o si la figurat. i-am spus ca nu e suficient de documentat pentru mine. deci ai vaz’t stelele. astromaniacule!

  • dielda dinu says:

    Fain material. Am scris un reportaj odata de la Observator. Mi-ai adus aminte de moment.

  • madalina says:

    🙂

  • zamolxis says:

    zici ca nu stii ce-i cu nefacutul pozelor? sa-ti zic eu: flash-ul streseaza gandacii si igrasia, si nu se cade 🙂

    cat despre stele, am facut odata cadou de despartire prietenei mele un telescop si Starry Night Pro. nu mi-a parut asa de rau ca ne-am despartit dar daca as fi regretat ceva, ar fi fost probabil telescopul 😀

  • CELLA says:

    de ce te-oi fi citind io pă tine ?
    să-mi întristez visele ?
    niciodată n-am avut destui bani să-mi cumpăr o lunetă 🙁
    poate d-aia văd mereu “stele”, chiar şi ziua-n amiaza mare

  • incerc sa imi dau seama de desteapta s-a simtit pitzi cand a plecat de acolo… wow! Andromeda, Sirius, Gama – cate cuvinte noi a invatat in seara asta… cat despre avion… atunci s-a trezit sa-i taie calea? of… pilotii astia!

  • CalinC says:

    foarte tare. eu nu sunt de prin locurile alea, da’ citesc cu placere despre astfel de lucruri. deci… mai viziteaza si mai scrie. macar sa nu murim prosti de toti!

  • CalinC says:

    foarte tare. eu nu sunt de prin locurile alea, da’ citesc cu placere despre astfel de lucruri. deci… mai viziteaza si mai scrie. macar sa nu murim prosti de toti!

  • Hmm…zici ca ai fost sa-i vezi odraslele lui Nenea Cosmos ? 😛

  • Sorinete,
    Ce te-arunci în nostalgii, să dea boala…

  • Lecteriţa,
    Gagica din hol pe cât era de rece, pe atât era de tăcută. Nu poci să te informez despre ea pentru că eu eram cu ochii pe murala pictură şi n-am observat-o la prezenţă (pe statuie, adică) decât în poză.
    Io-s o escepţie, îmi plac ălea deştepte. Da’ nu mai deştepte ca mine. 😆

  • Dielda Dinu,
    Săru’ mâna şi mulţam fain de apreciere.

  • Mădălina,
    Mă bucur că rândurile mele te lasă fără cuvinte. 😀

  • Zamolxis,
    Ştii tu ce ştii. Chestiile alea de observat stelele sunt chiar remarcabile. 🙂

  • Cella,
    Nici eu nu am avut bani de lunetă şi nici nu ştiu dacă o să am, dar o să am mereu bani de-un bilet la Observator. Şi, apoi, visele nu costă nimic. 🙂

  • Noaptea Iguanei,
    Uite-aşa mi s-a întărit convingerea că au şi proştii rostul lor. 😀

  • Călin Crainicu’,
    Io ştiu că nu eşti de prin locurile astea. Şi mai ştiu că ai alte preocupări mult mai dinamice. Aştept să mai scrii despre pe unde mergi. 😀

  • Călin Crainicu’,
    Io ştiu că nu eşti de prin locurile astea. Şi mai ştiu că ai alte preocupări mult mai dinamice. Aştept să mai scrii despre pe unde mergi. 😀

  • Doamna Poşetoasă,
    He-he! Am făcut cunoştinţă cu vreo două-trei, alea cu PR-ul mai bine pus la punct. 🙂

  • CELLA says:

    hm, aşa crezi ? că nu costă nimic ?
    mi-ai spus-o în fugă, ştiu
    eu una cred dimpotrivă … că visele costă cel mai mult … destine cîteodată
    istoria lumii este plină de vise de-astea, şi visători pe măsură
    ei, doar ei au dus “lumea” mai departe, restul doar s-au trăit urmîndu-i inconştient(poate)
    nu mă lua în seamă, părere de trecătoare 🙁

  • codeus says:

    adica sa inteleg ca ai luat-o si tu pe “urma” mea catre stele 🙂

  • Cella,
    Poate nu m-am exprimat cel mai fericit. Nu visele, în sine, visatul…

  • Cody,
    Am luat-o de pe vremea când îl descopeream pe Eminescu, prietene.

  • sictireanu says:

    Frumos…trec aproape in fiecare zi pe langa observator insa nu mi-am facut timp pana acum sa-l si vizitez

  • Lasă, bre, că matale eşti informat. 😀

  • Compozitorul says:

    Ah, azi plec de la suceava şi de o lună tot am zis că merg la planetariu şi uite că nu am reuşit.
    30 RON accesul în sală, daca sunt 10 inşi tot atât este. Am întrebat pe acolo dacă se mai fac grupuri care să viziteze, mi s-a spus că doar copii vin. Eu ţin minte că o dată m-a dus învăţătoarea, şi cam aşa este … acolo cam o dată ajung mulţi, sau poate unii niciodată!

  • Bine-ai revenit!
    Evident, nici acum nu am putut să ascult ceva din muzica ta. Nu iese din minunatul proces bafăring.

  • VAXXi says:

    Frumos! dacă vrei să recreezi experienţa, ia la mandea:

    Stellarium
    Celestia

  • flavius says:

    Servus!
    Bună idee… O să mă caţăr şi eu pîn’acolo… da’ am o întrebare… ceva piţipoance d-alea verzi n-ai văzut? Piţipoance marţience. Ori sunt la fel?
    Toate cele bune!

  • Vaxxilian,
    Deci, mersi frumos. Acuma îi fac un install la Stellarium.

  • Flavius,
    Bre, sunt convins că au şi ăia proştii lor. Da’ la noi cre’ că ar fi genii, he-he!

  • Anonymous says:

    Asa, asa…. Cantarea Romaniei , mangaierea Nelinistitului pe crestet c-a fost si el, ca omu’, la Observator. Uhhh… Ahhh….
    Stele, gadilari de orgoliu, jise (a se citi “vise” si nicidecum “juisare”) umede plimbate pe drumuri celeste…. Terminati, bre !
    Nu-i mai gadilati atat gushulitza Adrianului ca da-n autosuficienta. De 3 zile isi admira postul asta lasandu-se racorit de vanticelul pe care i-l plimbati sub ego direct din frunza de palmier. Si tot de 3 zile nimic n-a mai scris.
    Nu se poate smulge din prosternarea colectiva in fata Observatorului. 🙂
    Pe scurt, pune mana si scrie omule !
    Adica, creaza. Nu te mai juca de-a grafitti pe ziduri

  • WhiteWolf says:

    Scuzati pentru anonimizarea fortuita de mai sus. In mod normal, blogurile nu afiseaza cand nu completezi campurile obligatorii care pe aici nu-s chiar obligatorii. Ori ca e un defect stricat ori, simplu, asa vrea muschiul proprietarului
    Si daca tot ma obliga sa fac adaugirea asta, anunt ca putin imi pasa daca ma injurati ca m-am luat de proprietar. Voi ramane la parerea mea !
    Bloguiala implica si obligatia de a genera continut in ritm sustinut; nu musai zilnic dar nici din 3 in 3 sau doar cand intalnesti colturi pe strazi. Si cand pleci in week-end-uri, anunti frate ! Ca se deceptioneaza abonatul si mai apare si pericolul sa se enerveze cu nervii dupa ce l-ai facut dependent.
    Da ?
    🙂

  • Manole says:

    Ce-mi mai place de tine mai Lupusorule, cum mai stii tu sa pui punctul pe I, mare si de tipar!
    Unde ai dreptate, ai! Micut dependent! 😛
    Nelinistitule sper ca nu te-ai molipsit de varsat de vant de la mine 😀

  • Manole says:

    Bre, se schimba si conjunctia Luna cu Marte, aha, nu te mai uita ca acolo sunt doar luminile de pe stadionul Steaua!

  • WhiteWolf,
    Mulţam frumos, tătuţule! Ai zis-o fain şi ce scriseşi mă onorează. 🙂
    Voi încerca, în limita timpului, a stărilor sufleteşti, inspiraţiei şi a multor altor factori naturali sau care nu ţin neapărat de persoana-mi, să nu-mi dezamăgesc fanii prea tare. 😀

  • Meşteru’ Revenit Printre Noi,
    Nu m-am molipsit de la tine, bre! Da’ aşa mă atrag luminile de la stadion, ceva de speriat, aproape uit de mine! 😆

  • krossfire says:

    Da beletu’, cat e beletu’ ? (ca vrea si noi)

  • Vreo 5 lei. Scrie şi-n articol. 😛

  • Whitewolf says:

    Ma bucur ca-i sesizat nuanta. Era cu mult drag si tot respectul cuvenit 🙂
    Restul il gasesti in ultimul meu post care iti e dedicat.

  • Mulţam fain, Wolf. Mă onorezi, din nou… 🙂

  • krossfire says:

    Ai zis ca ai platit la primul nivel 5 lei, credeam ca e tarif jumi juma. Plus, e vreo reducere pentru studenti ? (sau pentru aia care cara in mod dubios un carnet de student cu ei desi au incheiat de ceva vreme cu fosta facultate ?)

  • krossfire says:

    ^ Intrebarile mele sunt tipic romanesti si risca sa-ti tarasca ideea in prozaic (fie si intr-un comentariu) deci le poti ignora 🙂

    Am scuza crizei, sa zicem 🙂

  • krossfire says:

    Vad ca vinerea au planetariu . In rest, e in orice zi de la 7.30 😀 ?

  • He-he! Eşti ultra, Haiducule!
    Iote aici tot ce ai nevoie. 😀

  • krossfire says:

    Bai sa mor daca am gasit. Am gasit doar planetariul si alte bazaconii (expozitia & co), dar pagina cu vizitare n-am vazut-o desi era evidenta :))

  • Mă foarte bucurez că am putut să-ţi fiu de ajutor. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.