78

Români, fiţi foarte atenţi la jocul CNADNR cu rovinieta!

Posted by Neliniştitu' on 10 July 2014 in Irealul prezent |

ROVINIÉTĂ, roviniete, s. f. Vinietă care atestă plata taxei de circulație pe drumurile publice. – Ro[mânia] + vinietă.

Aşa zice DEX-ul. Ca să vă prindeţi urechile mai cu sârg, mergeţi pe site-ul CNADNR.

Ce este CNADNR? Nu este doar o altă prescurtare inutilă, ci ditamai Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Tot pe site-ul amintit mai sus puteţi afla cam ce face ori ar trebui să facă respectiva companie înghiţitoare de bani.
Dar să începem cu…

Introducerea
Azi, 10.07.2014, am avut de efectuat o operaţiune pe „cont deschis” şi nu mică mi-a fost surpriza când am constatat că am o poprire! Poprire? Bine că scria acolo, pe online, că habar n-aveam cum se scrie, darmite ce înseamnă aşa ceva! N-am stat nici trei secunde pe gânduri şi m-am dus val-vârtej la bancă.

Am aflat că CNADNR solicitase unor executori judecătoreşti ca să-mi oprească 28 de euro + 428,76 RON pentru o pretinsă neplată a rovinietei din, atenţie, 25 decembrie 2010, ora 16:55!
Evident, am cerut hârtiile respective şi aşa am aflat că procesul s-a judecat pe 26.02.2014 şi aveam să fiu executat silit pentru suma de vă zisei mai sus.

Acuma, nu că ar fi o sumă colosală, dar nici că n-aş avea loc de bani în casă, însă mi s-a părut o chestie absolut barbară şi lipsită de bun simţ ca să fiu „executat” (ce nasol sună!) pentru ceva ce nu mi s-a adus la cunoştinţă vreme de aproape PATRU ANI!
La o analiză rapidă a hârtiilor aveam să constat că adresa la care ei îmi „trimiseseră”, cică, respectivul Proces Verbal de Constatare a Contravenţiei – PVCC era greşită.

Pe fir
Cică pe 25.12.2010, la ora 16:55, am mers fără rovinietă pe la Româneşti. Posibil, dar nu există nimic la dosarul solicitat de mine la executorii judecătoreşti.

Pe 24.06.2011 mi se face PVCC de către un agent constatator. Şi-acum urmează surpriza emisiunii: în februarie 2011 aveam să-mi schimb domiciliul cu tot cu adresă în CI şi în talonul lui Matizel. Adică în 4 luni n-a fost nimeni să mă găsească după adresa nouă?

În respectivul PVCC este specificat: „Dovada săvârşirii contravenţiei se găseşte la sediul CESTRIN specificat în antet, pe termen de 6 luni de la data constatării contravenţiei, conform termenului de prescripţie a faptei în baza O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi competările ulterioare, şi va fi pusă la dispoziţia instanţei, în urma unei solicitări în acest sens a acesteia, în cazul contestării prezentului PVCC”. Eh, ia ghiciţi acuma care-i data PVCC? Exact ultima zi de scurgere a celor 6 luni, adică 24.06.2011! He?

După încă o lună, cică mi „s-a adus la cunoştinţă” prin Proces Verbal de Îndeplinire a Procedurilor de Comunicare a PVCC de către un agent constatator şi un martor care şi semnează hârtia respectivă. Evident, dacă a fost trimisă prin poştă, cum dracu’ hârtia respectivă a fost semnată şi de agent şi de martor înainte să se producă evenimentul? Adică, ăştia chiar au descoperit salturile temporale?

Procesul Verbal de Îndeplinire a Procedurilor de Comunicare a PVCC scrie clar, citez, „Subsemnatul Cutare, având funcţia de Agent Constatator în cadrul SDN Bucureşti-Sud, m-am deplasat la data de 21.07.2011 la Adrian Voicu având domiciliul în (adresa veche) ocazie cu care am aplicat dipoziţiile art. 27 din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi competările ulterioare, afişând la sediu/domiciliul de mai sus PVCC încheiat de Agent Constatator Cutare. Cele de mai sus s-au consemnat în prezenţa martorului Cutărescu, posesor C.I etc. etc. care semnează alăturat.”

Ordonanţa Nr. 2/2001 se găseşte aici.

Art. 27 din Ordonanţă zice cam aşa: „Comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată se face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor.”

Adică martorul a fost martor la ce dacă asta a venit prin poştă? Iar dacă n-a venit prin poştă, cum a fost ăla martor că mi-a dat-o?
Evident, la executorii judecătoreşti n-am găsit nimic care să ateste că respectivul Proces Verbal de Îndeplinire a Procedurilor de Comunicare a PVCC a ajuns prin poştă la adresa greşită sau dacă m-a găsit careva acolo cu tot cu martorul respectiv.
Eu am înţeles că CNADNR tocmai au pierdut un proces de 1 milion de euro cu o fată, dar chiar aşa de disperaţi să fie?

Gând
Aş face o vizită martorului respectiv, că am adresa pe procesul verbal, şi să-l întreb de semnătură. O fi sau n-o fi a lui?

Nişte concluzii intermediare şi mici
Din primele cercetări am desprins următoarele:

– PVCC a fost făcut în ultima zi, adică 24 iunie 2011, a celor 6 luni de prescriere a respectivei contravenţii;

– cum dracu’ de tot timpul găsesc ăştia martori aiurea prin oraş şi niciodată vreun vecin?

– la mai bine de 3 ani de la eveniment se face proces, iar instanţa, executorii şi toată lumea ia de bună adresa greşită;

– deşi birourile gem de personal pe oriunde te duci, nimeni nu verifică nimic, nici măcar că la data când a fost întocmit PVCC-ul eu aveam talon şi adresa schimbate de 4 luni!

Culmea impozitelor
Nu mi-a apărut amenda respectivă la nici o plată de impozit al Matizetului personal. Timp de 3 ani? Haide, bre, în ce ţară suntem noi de rămânem în urmă cu amenzile! Adică, asta-i chiar culmea!

Experienţă
Întâmplarea face ca în 2012, în aprilie, să trăiesc o experienţă similară cu CESTRIN, tot cu o rovinietă şi tot la Româneşti.
Nu ştiţi ce e CESTRIN? Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică e buzduganul zmeului CNADNR, e vârful de suliţă şi mâna dreaptă cu care face tot felul de treburi respectivul zmeu. Oricum, dacă vă împinge curiozitatea, aici veţi găsi despre ei.

În 2012, în fix o lună de zile am primit la cutia poştală plicul cu înştiinţarea, m-am dus în 48 de ore, am plătit amenda, apoi am făcut o vizită şi la CESTRIN de am luat nişte hârtii doveditoare.

Vă spun chestiile astea pentru că din cauza unor proşti ce se-ascund prin birouri şi iau bani de pomană am ajuns de mi-am făcut dosar cu amenzi. M-a învăţat o Circă Financiară care n-avea chitanţe după o amendă plătită de mine, dar eu, întâmplător, aveam.
Iată că sistemul CNADNR-CESTRIN mă face să-mi fac şi dosar cu roviniete.

Fază
La respectivii executori judecătoreşti am întâlnit o doamnă care suferea exact de aceeaşi problemă: tot rovinietă, tot Crăciun, tot 2010, o oră mai târziu de mine, însă. Coincidenţă simplă? Sau compusă?
Mi s-a părut mai mult decât suspect. În plus, doamna respectivă mi-a spus că n-avea cum să umble teleleu de Crăciun pe la Româneşti din mai multe motive, cel mai ţapăn fiind un proaspăt deces în familie.
Doamna respectivă este deja în discuţii cu un avocat.

Nici căcat nu mănânc, nici gura nu-mi pute!
Băncile iau bani, nu dau. Respect pentru client? Haida-de!
Raifeissen nu face excepţie, ba unii cred că o înjură cu mai multe guri.

Banca a primit chestia cu poprirea marţi, 08.07.2014. Eu am aflat de ea azi, 10.07.2014, în mod cu totul şi cu totul întâmplător.
Într-una din hârtiile de la executori  zice că am la dispoziţie 5 zile să bag toţi banii de poprire în contul executorilor, altminteri nu-ş’ ce dracu’ îmi face justiţia cea oarbă şi română. Adică, dacă toată lumea e proastă ori indolentă şi nu reuşeşte să mă găsească la adresa curentă nici măcar atunci când ne batem cu cărămida în piept că avem baze de date and stuff, de ce nici banca n-a reacţionat?

Dat fiind faptul că pe doamna bancă a durut-o fix la 3 km în pauza dintre fese, am avut o lungă discuţie la telefon cu o tanti de la bancă, referitor la ceea ce înseamnă în opinia lor „administrare de cont”, administrare care se taxează alături de multe alte comisioane bancare. N-am aflat mare lucru.

Răspuns politicos angajat după minute bune: „Banca nu e obligată să vă anunţe de poprire!”.
Răspuns de gentleman eu după minute bune: „Da’ banca are vreo obligaţie faţă de clienţii săi? Scuze, era retoric… Nu vă mai reţin din timpul dumneavoastră de… Vă mulţumesc frumos!”.
Totuşi: ce înseamnă administrare de cont?
Evident, n-am găsit nimic care să-mi fie de ajutor nici în contractul cu banca.

Şmecherie
E greu de crezut că i-a dat cuiva prin cap să păstreze rovienietele şi probabil pe asta se bazează şi şmecheria de faţă. Probabil c-or mai fi niscaiva sute ori mii.

Deci…
Eu nu mă pricep la legi, dar învăţ zilnic pe pielea mea o lege care mă disperă din ce în ce mai mult în ţara asta: unii fac legile, alţii le interpretează, iar pulimea suportă toate consecinţele.

Am scris aici pentru că am zis că-i bine să ştie şi românaşii despre ce se mai întâmplă în ţara lor. Cine ştie, poate s-a mai trezit careva cu popriri din cauza Crăciunului din 2010.

Deocamdată căutăm niscaiva căi de atac cu un avocat.
Va urma când voi avea niscaiva noutăţi, pentru că drumul e foarte lung şi plin de gropi.

Tags: , , , , , , , ,

78 Comments

  • Tudor,
    Conform unor comentarii de mai sus, dar şi a realităţii din teren, se pare că toate procesele verbale fără semnătură au fost declarate nule.
    Vezi mai sus paşii respectivi şi ia-ţi un avocat.
    După câte îmi aduc aminte, la sectorul 2 am contestat executorul, iar la 5, unde stau, am contestat amenda.
    Între timp am aflat că s-a amânat iar pronunţarea. Pentru a treia oară. 🙂

  • Andrei,
    Cred că ar trebui să faci cam la fel. Eu am plătit amenda de două ori: o dată la impozitele pe maşini, apoi la poprirea pe cont. Drept urmare, o să-mi închid toate conturile la banca respectivă. 🙂

  • Roberto says:

    Tudor,
    Contestatia se depune la judecatoria din sectorul unde isi are domiciliul contravenientul adica tu.
    Mai poti contesta cei 28 € pt ca s.a abrogat legea.
    Cel mai bine este sa ai un avocat pt ca sigur se mai gasesc ilegalitati dupa ce analizeaza dosarul,cum ar fi termenele de comunicare a pvcc,cererea de la CNADNR catre executor etc.
    Eu asa am procedat,mi.am luat avocat si am depus contestatia si
    suspendarea executarii silite si ATENTIE trebuie platita o cautiune la CEC pe care o depui la dosar in aceeasi zi ( suma este mica oricum,avocatul calculeaza )

  • Roberto says:

    Andrei,
    Eu n.am platit deloc amenda pt ca:
    N.am stiu de existenta amenzii
    La taxe nu apare nici azi ( amenda fiind din 2010 )
    Poprire pe suma de 550 lei am, dar banii sunt blocati in contul meu pana la solutionarea dosarului ( n.au voie sa.i vireze la executor )
    Faza cu radierea in 2007 si amenda in 2011 e tare :)) … cu avocatul rezolvi, bafta !

  • Roberto says:

    Andrei
    ATENTIE !!! Data intocmirii pvcc NU este aceeasi data cu cea a savarsirii faptei.
    Dupa ce iti iei dosarul de la executor,incepand cu data respectiva care inseamna ca ai luat la cunostinta de amenda,poprire orice mai e pe acolo,ai 15 zile la dispozitie sa depui contestatia.

  • […] vreo 8 luni şi ceva vă povesteam aici despre măgăriile Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din […]

  • Pentru cei interesaţi, se pare că am câşigat procesul.
    Vedeţi aici detalii.

  • Claudia says:

    Buna, tocmai am pătit același lucru pt un PV din 31.10.2010. M-am pomenit cu poprirea fara nici o alta notificare. Am
    Platit pt ca am nevoie ca acel cont sa fie deblocat. Cum pot face sa contest? Imi puteți recomanda un avocat?

  • Aveţi un email valabil?

  • Robert says:

    Mi-a venit si mie aceeasi instiintare de executare pentru o rovinieta lipsa din 2010.
    Imi puteti trimite detalii pe mail ?

  • Ovidiu Mihai says:

    Buna,
    Azi ma cheama sefu ca a venit la firma o executare silita pe numele meu.Am crezut ca e o gluma ..dar se pare ca nu.
    Executare silita pt o rovineta din 2011. Cei de la resurse umane mi-au spus ca o sa imi faca poprire pe salariu pt ca sunt obligati sa imi opreasca banii.Dupa ce am salarul mic rate la banca mai vor sa imi puna si poprire pe cont.
    28 euro +461 lei taxele executorului.
    Am citit comenturile de mai sus.Imi voi cauta un avocat care sa dezlege itele.
    Nu am stiut nimic despre aceasta amenda, nu am primit nimic.La impozit nu mai aparut.
    Intrebarea mea e Avocatul nu o sa ma coste mai mult ca si amenda propiuzisa?(apx 600 ron)
    Se poate sa nu umblu prin tribunale?vreau sa plec la munca afara din tara de curand
    multumesc .

  • NightHawk says:

    Buna ziua. Si eu m-am trezit cu executare pe cont pentru rovinieta din anul 2011 (octombrie). Procesul verbal a fost intocmit in martie 2012 si abia vineri 30 aprilie2015 am aflat intimplator de aceasta poprire. Doresc sa depun contestatie la executare, la pvcc dar nu stiu daca am formulat corect aceste hartiute. Poate cineva sa posteze o contestatie depusa la tribunal? Nelinistitul ma poti ajuta cu asa ceva? Adresa este cea din profil …

  • simona says:

    arrr…sunt plina maxim de spume si spumite, pentru ca sunt in aceeasi situatie ca si voi.Primesc poprirea pe cont si executarea silita din partea BEJ, pentru o rovinieta din 16.08.2011, bineinteles ca in acesti ani nu am primit nimic si nici adresa schimbata nu o am.Luni ma duc la birou sa mi se prezinte dosarul.Bineinteles ca este un abuz, ca multe altele si de data asta chiar nu ma las si fac contestatie.Din cate am citit s-a abrogat in 2012 o lege 😀 care e aia, stie cineva vreun link care face trimitere la ea?Plus ca am inteles ca si PVCC-ul semnat electronic este nul. Nelinistitule zi-mi si mie te rog ce pasi ar trebui sa urmez?

  • Bună Simona,
    Dacă vrei îți pot da adresa și telefonul Cristinei, avocata mea. Dă-mi un mail valabil.

  • radu says:

    salut
    am si eu aceeasi problema, poprire din partea BEJ pentru o amenda primita acum ceva ani (amenda a fost platita, nu sunt sigur daca am platit si taxa catre CNADR).
    as avea si eu nevoie de numarul avocatei tale, in caz ca se mai ocupa de cazurile astea. emailul pe care l-am lasat in comment este valid.
    felicitari pentru castigarea procesului!

  • mihai says:

    Salut,

    Aceeasi marie cu aceeasi palarie. Poti te rog sa imi trimiti si mie telefonul avocatei? Multumesc.

    (gologanu la roxxmail punct com).

  • Alt fraierit de CNADNR says:

    Buna

    Azi mi-a “binganit” mesageria telefonului… “Contul dvs. a fost a fost debitat cu 494.22 RON…” Surpriza! Nu am cumparat nimic, nu aveam nicio datorie… sun la banca si aflu ca este poprire pe cont pentru o amenda din iulie 2011 (!!), data de la care “fapta” a trecut prin toate etapele de “analiza”, iar acum s-a ajuns la executarea silita a conturilor. Pana astazi nici macar nu visam ca am de platit vreo amenda… nicio instiintare la cutia postala, nimic la “taxe si impozite”… niciun semn ca am vreo problema de acest fel… Si nici nu-mi amintesc pe unde circulam acum 4 (PATRU!) ani! Nu stiu ce sa fac si va rog pe voi, “colegii de suferinta”, sa ma ajutati in acest sens… poate cu nr. de tel. al unui avocat…
    Va multumesc anticipat!

    PS: Exista si un termen de prescriptie pentru asta? Precizez ca nu am primit NICIODATA NICIO instiintare, proces verbal, sau orice altceva prin care sa fiu informata ca am o amenda de platit…

    O zi frumoasa tuturor! (Ca pe-a mea au stricat-o desteptii astia…)

  • vaile says:

    si eu am primit proces verbal pentru rovinieta prins in localitatea romanasi dar eu nu am fost niciodata acolo am depus contestatie la tribunal de 2 luni si nu mia venit raspuns nici termen nu sa stabilit stie careva procedura cat dureaza contestarea

  • Liviu says:

    As dori si eu telefonul avocatei dumneavoastra liviustaicu@yahoo.com. Am patit aceeasi chestie.

  • alex says:

    Pai si eu am primit azi proprire pe conturi 28 euro+ 447 onorariu si cand am dat telefon tot rovinieta tot localitatea romanasi amenda din 2011….

  • alex says:

    Cei de la cnadnr mi-au zis ca ei nu au obligatia sa te anunte de nimic dupa ce au trimis procesele verbale la sediu.

  • florinflorin says:

    salut,aceeasi problema am si eu,astazi am primit poprire pe salariu din cauza celor 28 eur va rog mult daca se poate nr.de tel al doamnei avocat la adresa calin.florin@yahoo.com
    multumesc!

  • titz says:

    Aceeasi problema. Sunt plin de draci iar nesimtitii aia de la rovigniete nici nu raspund la telefon…
    Un nr de tel te rog.
    Ms

  • cristian says:

    Salut. Ai primit pana la urma hotararea judecatoreasaca? Cat a durat?Eu am contestatie din aug 2015 depusa,doua randuri de intampinari si alte acte si astept.Am luat amenda in ziua urmatoare expirarii,zi in care am si platit rovinieta iar pv era semnat electronic.

  • Au contestat hotărârea. Procesul merge înainte.

  • Alina says:

    Buna. Ieri am primit executarea silita pentru neplata rovignetei din… octombrie 2011. Din ce am mai citit pe forumuri, a existat un val de amenzi pentru rovignete din octombrie 2011. Imi poti da, te rog, numarul avocatei care se ocupa de cazul tau? Si aceeasi intrebare ca mai sus – onorariul avocatului nu costa mai mult decat amenda propriuzisa? Multumesc!

  • tolea mioara says:

    Buna seara am si eu o problema cu amensa cadrn din 2014 nu stiu nimic mu am primit nimic acasa am fost sa platesc impozitul si am aflat de acceate amenzi.care sunt pasi de urmat pentru a putea contesta.

  • stelian says:

    aceeași problema. Rog și eu tf, sau date de contact avocata respectiva
    Mulțumesc
    mail:stelianpitic@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.