34

Chestii galbene, da’ tare bune!

Posted by Neliniştitu' on 24 February 2010 in Papila inovatoare |

Nu, nu e vorba de chinezoaice au japoneze fierbinţi, ci de ceva mult mai la îndemâna vremurilor pe care le trăim.
Prima mişcare pe care o facem: Running Wild în boxe!
Următoarea: se pun de cu seară într-o tavă niscaiva “chepţi” de pui săraţi şi piperaţi. Înainte de operaţiunea asta unsesem tava cu ulei de porumb, da? Eh, peste “chepţii” (“piepţi”, bre, orăşenilor!) respectivi am turnat un amalgam format din zeama de la o lămâie sănătoasă, două linguri de muştar clasic (ori cu hrean, pentru cei tari în papilă) şi apă, întru subţiere şi omogenizare. După aşezarea definitivă a compoziţiunii, am mai pus aşa, pentru amoc şi coloratură, mărar, chimen şi o linguriţă de coajă de lămâie proaspăt rasă.
Acuma, se ia uşurel tava cu bunătăţi, se acoperă cu ţiplă şi se dă la frigider până în după-amiaza zilei ce va să vie.

A venit şi după-amiaza zilei ce va să vie… Chiar înainte de vârârea la cuptor, se mujdeiesc câţiva căţei de usturoi şi se oferă aromatei gălbeneli din tavă.
După un sfert de oră, cuptorul începe să cânte, iar după treizeci şi ceva de minute de foc molcomel, aromele răzbătânde din el te pot îmbolnăvi de ulcer.
Degustătorii de seamă zic despre preparatul respectiv (rămas în istorie drept “Piepţi citrici cu muştar”) că a fost indescriptibil de gustos. I-am crezut…

Nu puteam să las singulare vajnicele piepturi de pui înnobilat cu lămâie şi celealte, aşa că am pus repede de-am curăţat nişte amidonici ungureni (cartofi, bre!), i-am produs rondele şi i-am aruncat într-o tavă cu ulei de măsline şi o idee de apă. Peste dânşii am aşternut cu grijă o samă de mirodenii, dintre care amintim aci dafinul, ceapa verde, mărarul şi or mai fi fost vreo două, da’ mai subţiri ca şi expresie cantitativă. Nu trebuie omisă nici ceapa tăiată ţărăneşte şi călită într-o idee de ulei. I-am lăsat, tot aşa, vreo juma’ de oră, poate un pic peste.
Când ziceaţi că gata, hai, să-i punem pe masă la degustat, am mai presărat peste ei caşcaval tăiat soldăţei subţiri şi i-am mai intromisionat vreo 5-10 minute la cuptor, cât să se unifice şi produsul lactat cu restul.
Ce să vă mai zic? Că mie parcă şi poza îmi miroase, să dea boala! Buni, buni rău, s-au potrivit perfect cu piepţii citrici.
Şi iubiţi-vă, bre! Hai, să trăim şi să ne iubim!

Tags: , , ,

34 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.