4

“Una pe inimă, una pe dos” – în Top 10 cărţi de poezie lansate la Bookfest 2014

Posted by Neliniştitu' on 14 July 2014 in Poezie, Speşăl Ghestar |

Interviul de mai jos face parte din articolul apărut în Revista “Actualitatea literară” despre cele mai faine cărţi de poezie lansate la Bookfest 2014.
“Una pe inimă, una pe dos” este a treia.
Mulţumesc Nicolae Silade, mulţumesc George Motroc!

1. Vă rog să ne spuneţi câteva impresii despre lansarea dumneavoastră.

Fiecare lansare îmi aduce bucurii de neexprimat în cuvinte, iar asta n-a făcut excepţie. Pe lângă faptul că a reprezentat debutul meu în poezie, m-am bucurat pentru că datorită Editurii Tracus Arte, căreia îi mulţumesc şi aici, volumul meu de debut poetic a fost parte din Marea Sărbătoare a Cărţii numită “Bookfest”.

Apoi am fost fericit că mi-au fost alături o mulţime de prieteni, dar şi mulţi oameni pe care nu-i cunoşteam, dar care auziseră de la alţii ori citiseră felurite articole ori postări pe online. Marea majoritate, ca să nu zic toţi, mă cunoşteau prin intermediul volumelor de proză publicate anterior ori, începând cu 29 aprilie, data când am susţinut un spectacol-lectură la ICR cu prima mea piesă de teatru, ca dramaturg, aşa că vă daţi seama cât de surprinşi au fost să afle că voi debuta la Bookfest şi ca poet!

Dan Mircea Cipariu, preşedintele Filialei Bucureşti-Poezie, a continuat cu împărţitul bucuriei către sufletul meu şi mi-a elogiat “stilistica impecabilă a versului cu rimă, mai cu seamă spre stilistica ludică perfectă”, fiind încântat de faptul că într-o lume în care spaţiul cultural se manelizează eu am găsit, citez, “farmecul unei lumi situată între Anton Pann şi Miron Radu Paraschivescu”. În acest context m-a numit nu odată “Adrian Textul Minune”, făcându-mi onoarea lecturării publice a poeziei „Dragă intelectuală”, despre care a spus că o va include în următoarea ediţie a „Salonului Ludicilor”.

Că tot am amintit de “Salonul Ludicilor”, trebuie să menţionez că domnia sa şi-a exprimat părerea de rău că nu a aflat mai devreme despre poeziile mele pentru a fi cuprinse în „Salonul Ludicilor”, o antologie în care sunt incluse nume mari ale poeziei contemporane ca Emil Brumaru, Mircea Dinescu, Şerban Foarţă ori Robert Şerban şi unde, datorită textelor mele “spumoase precum o şampanie bună”, mi-aş fi găsit negreşit locul.

Doamna Cornelia Maria Savu a continuat seria bucuriei şi m-a numit “maşină de scris texte umoristice”, texte pe care le scriu, în opinia domniei sale, “cu voluptate şi umor de foarte bună calitate, fără a neglija latura culturală, însă”. Domnia sa a elogiat această calitate rarisimă a scriitorilor de texte umoristice care îmbină în egală măsură ironia, autoironia dar şi cultura ascunsă între rândurile care îţi aduc zâmbetul pe buze. Domnia sa a încheiat, citez, „Adrian Voicu este astăzi, atât în poezie, cât şi în proză, autorul en titre de umor, de text ludic, de text de bună dispoziţie şi cu valenţe culturale”.

Acestea fiind zise, vă daţi seama câtă fericire mi-a adus lansarea “Una pe inimă, una pe dos”?

2. Care este povestea care stă în spatele alegerii titlului volumului?

Prima oară au apărut subtitlurile, “Poezii mai dichisite pentru suflete îndrăgostite” şi “Poezii naive pentru amorezi şi dive”, corespunzătoare celor două jumătăţi de carte. Iniţial mi-am dorit două volume de format mic, cam cât o palmă, aşa. Evident, editurile cu care am luat legătura ori nu mi-au răspuns, ori mi-au răspuns negativ, aşa că am decis să le adun într-un singur volum mare şi frumos. Aşa s-a născut prima parte care e mai de dragoste, aşa, iar în a doua este cuprins haz-de-necazul deciziilor legate subiectul primei jumătăţi, he-he!

Ţinând cont de stilurile practicate în cele două jumătăţi, ideea titlului volumului a venit de la sine.

3. Ce rol joacă poezia în viaţa dumneavoastră?

Poezia este dragoste şi dragostea este poezie.

Nu sunt de acord cu zicala lui Alecsandri, aceea că “românul s-a născut poet”. Am cunoscut ori am citit despre o mulţime de oameni care s-au născut cu sânge albastru ori geniali, ori proşti de bubuie, ori şemari, ori de bani gata, dar nici un poet din născare.

Cu poezia nu te naşti, aşa cum nu te naşti iubind. Iubind, îşi face apariţia şi poezia. Cel puţin aşa s-a întâmplat cu mine. Iubind roua, răsăriturile, cerul, frunzele, părinţii, locurile unde-am deschis ochii ori felurite inimi de fete, poezia s-a manifestat în mine din fragedă pruncie. E-adevărat, n-am fost destul de inteligent ori grijului ca să păstrez vreo mostră din ceea ce scriam acum, hai să zicem, 20-30 de ani. Important, însă, este faptul că am continuat să iubesc, iar poezia nu numai că nu m-a părăsit, dar s-a făcut şi mai prezentă.

Nu mai puţin important a fost şi faptul că am crescut cu, şi-i iau în ordinea numerelor de pe tricoul anilor de şcoală, liceu, facultate şi de după, Eminescu, Nina Cassian, Topârceanu, Alecsandri, Coşbuc, Arghezi, Minulescu, Labiş, Blaga, Nichita, Marin Sorescu, Ana Blandiana, George Ţărnea ori Traian T. Coşovei.

Pe scurt, cam toate astea m-au împins către pasul care acum poartă numele “Una pe inimă, una pe dos”.

4. Drept invitaţie la lectură, vă rog să ne spuneţi câteva versuri.

He-he! Mulţam fain de invitaţie! Nu o să vă spun ceva din carte, ci nişte versuri din viitor. Poezia se cheamă “Tu şi eu” şi sună cam aşa:

Eşti junghiul ce mă-nţeapă des în şale,
Sunt tusea ce-abitir te-apleacă-n cale,

Eşti apriga durere-mi de măsea,
Sunt bătătura ce răsare-n palma ta,

Eşti mingea aruncată la fileu,
Sunt pata de noroi de pe bombeu,

Eşti vârful din magneticul meu nord,
Sunt viaţa sugrumată-ţi de un atac de cord,

Eşti zumzetul tumultului diurn,
Sunt ultimul vagon de tren nocturn,

Eşti fumul ce-ncet moare din coş,
Sunt clipa ce răsare din cântatul de cocoş,

Eşti visul rău ce somnurile-alungă,
Sunt drum de ţară, aspru, fără dungă,

Eşti ploaie mută de stele căzătoare,
Sunt doar copilul ce s-a visat deodată mare.

5. Care sunt alte lansări de la Bookfest care v-au atras atenţia?

Încep cea a lui Neagu Djuvara, unul dintre preferaţii mei, care şi-a lansat la Humanitas „Civilizaţii şi tipare istorice”, apoi am fost la “Orbitor-“ul lui Cărtărescu, tot la Humanitas, a urmat la Polirom “Eu sunt Malala” de Malala Yousafzai şi Christina Lamb şi “Foc palid” de Vladimir Nabokov pentru că erau vis-a-vis de standul Tracus Arte şi au avut loc cam în acelaşi timp cu lansarea mea, şi, nu în ultimul rând, am fost părtaş la ieşirea la rampă a “Iubitei cu nume de profet” a Danielei Şontică şi a “Textelor dramatice” ale lui Daniile Harms, ambele lansate la Tracus Arte.

Că mi-am adus aminte, una dintre chestiile care nu-mi plac la Bookfest este aceea că au loc simultan lansări la care aş vrea să fiu prezent. O alta ar fi aceea că dacă te duci la o lansare iar vis-a-vis urlă un invitat în microfon, astfel încât cu greu reuşeşti să selectezi frecvenţa vocii care te interesează. În sfârşit, până la urmă, le putem pune şi p-astea la categoria “Mofturi”, nu? Important e că încă se mai întâmplă astfel de evenimente, iar noi suntem părtaşi la ele.

Acestea fiind zise, vă mulţumesc frumos pentru atenţie şi vă aştept cu drag şi altă dată.

Tags: , , , , , ,

4 Comments

  • krossfire says:

    +1 pentru finalul poeziei. Like 😛 (uite asa o sa arate toata critica literara pe viitor :)) ).

  • Şi cred că n-ar fi rău, he-he! 🙂
    Mulţam fain! 🙂

  • Adrian, mă bucur de fiecare dată pentru tine şi cărţile tale şi nu pot lşipsi tocmai cum când poezia îţi este lăudată atât de frumos şi mai ales argumentat.
    Iţi urmăresc cu interes ascensiunea literară şi vreau să cred că în curând vei trece granniţile ţării, fiindcă locul tău este hărîăzit literaturii universale. Succes Adi!

  • Mulţumesc din inimă, draga mea!
    Te îmbrăţişez cu tot dragul! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.