0

Despre niște ”Mesaje de poveste”

Posted by Neliniştitu' on 6 January 2024 in La gura sobei, Speşăl Ghestar |

Cristina Marin este o polibunică.

Adică, dacă e să ne luăm după site-ul domniei sale, Cristina este profă de mate cu o tonă de culegeri la activ (știu, deliciul elevilor!), este redactor de beletristică, dar și de cărți de mate, normal, a tradus ”Exclusa” de Luigi Pirandello, pictează peisaje grecești pe sticlă și ceramică și, nu în ultimul rând, este bunica Liei, a lui Brando și a Adei.

Dorul și dragostea au împins-o pe Cristina să-și provoace nepoata cea mare, pe Lia, la corespondență, schimbul de mesaje dintre bunică și nepoată reușind să scurteze distanțele dintre familii, iar pe noi, cititorii să ne introducă în lumea plină de candoare, puritate și duioșie a copilăriei și a eternei iubiri dintre bunici și nepoți.

Cireașa de pe tort o reprezintă desenele unui alt suflet pur, zicând aci de Sofia Matei, o artistă profundă și în plină afirmare la cei 13 ani câți avea când a făcut ochi cartea.

Schimbul de mesaje este plin de învățăminte, de la bunică înspre nepoțică, dar nici cea mică nu se lasă mai prejos, având ocazia să constatăm o dată în plus că mintea celor mici e capabilă de finețuri și mari profunzimi în joaca lor cotidiană.

Bunăoară mesajul ”Audry și pădurea”, cel mai lung dintre mesajele Liei, are cam tot ce-i trebuie pentru a rivaliza cu una dintre clasicele povești ale fraților Grimm, Lia debordând de imaginație, trezindu-ne deodată într-o pădure cu tigrii vorbitori, zâne copac, turn de marmură și zâne rele care răspândesc ceață și magie neagră.

Ajungând la finalul ”Mesajelor de poveste”, mi-am dat seama că Cristina n-a vorbit defel de Teorema lui Pitagora ori a Celor trei perpediculare ori de Postulatul lui Euclid, întărind, de fapt, zvonurile cum c-ar fi cea mai faină profă de mate de pe planetă, iar vorba-i e caldă și bună ca un pahar de lapte cald cu o felie proaspătă de cozonac în fața unei sobe trosnind de foc vioi.

Măiastru editată de Violeta Borzea, cartea este plină de viață, aidoma unui jurnal care se dezvăluie la fiecare întors de pagină și ducând curiozitatea cititorului înainte cu fiecare mesaj al nepoatei sau bunicii.

Felicitări bunicii polivalente, Cristina Marin și nepoatei, Lia Faccin, pentru minunata idee de a împărtăși cu noi, cititorii, delicatețea și candoarea gândurilor iscate în urma acestei corespondențe de dor, felicitări tinerei artiste, Sofia Matei, pentru ilustrații și Editurii pentru Artă și Literatură pentru încă o reușită editorială.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.