4

Cu pielea de găină – Evadarea a XXIV-a

Posted by Neliniştitu' on 1 April 2012 in Evadări |

În ultima vreme am avut parte de niscaiva manifestări culturale, dintre care amintesc „Moştenitoarea” Luciei Verona de la Comedie, „Oblomovul” lui Goncearov de la Bulandra, împlinirea unui an de „Strada Ficţiunii” la ALL ş.a.m.d.

Ei, bine, în răstimpuri, am dat un ochi şi pe la Muzeul Bucureştiului (Palatul Şuţu), lângă Universitate, unde m-am minunat printre exponatele expoziţiei „Instrumente medievale de tortură”.

Întinsă pe parcursul a două săli, expoziţia cuprinde câteva zeci de scule de mărturisit păcate făcute, dar, mai ales, nefăcute. Vă puteţi întâlni cu „Fecioara din Nürnberg”, „Tronul”, „Vioara”, „Centura”, „Grătarul”, „Crucea de rugăciune”, „Gâdilătoarea spaniolă”, „Barza”, „Banca de alungire”, „Scaunul inchizitorial”, „Stâlpii de tortură”, „Butucul ruşinii”, „Fluierul”, felurite măşti ale ruşinii, ţepe (bine, de astea suntem sătui, trebuiau să se abţină!), diferite topoare, satâre ori zdrobitoare de degete.

Exponatele aparţin unui nene polonez din Gdynia, pe numele său Piotr Buczkowski. Pasiunea de hobby l-a lovit acum mai multe zeci de ani, el mai deţinând niscaiva colecţii prin casa personală. N-am reuşit să aflăm ce meserie de bază are ori dacă vreo genă moştenită din familie l-a  împins să adune treburi d-astea, cert este că aceasta reprezintă ocupaţia de bază şi actuală a domniei sale. Colecţia i-a luat vreo 17 ani din viaţă de muncă în teren şi documentare, dar cred că a meritat.

E ceva inedit, interesant şi, zic eu, este o vie mărturie a celui mai profund umanism pe care-l poate avea omul, he-he!
Dacă doriţi să o vizitaţi trebuie să aveţi 15 lei de adult, 10 lei de pensionar şi 6 de elevi ori studenţi grupaţi. Până pe 10 iunie aveţi timp să mergeţi cu soacrele ori alţi duşmani care vă pun sare şi piper peste viaţa cotidiana.
Alte detalii aveţi aici ori aici.

Plus: însăşi existenţa unei astfel de expoziţii, cu detalii în text şi imagini pentru fiecare exponat în parte.
Minus: etichetele cu detalii erau pline de greşeli. Toate exponatele erau reproduceri.
Cu mâna pe inimă: Chiar dacă e 1 aprilie, expoziţia e pe bune, nu e cioacă.

De anunţat: Teo Negură.

Tags: , , ,

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.