16

Ogrezeni Reloaded – Evadarea a XII-a

Posted by Neliniştitu' on 14 June 2009 in Evadări |

S-a făcut data, ora 10 jumate şi am luat din nou drumul Ogrezeniului, după cum îmi zicea tanti aia din gipies. Chiuit şi văiuit am reuşit să ies din Militari şi d-aci încolo drumul a fost lejer, iar vântul mi-a fluturat pletele cu mai mult de 70 la oră până la Bolintin Vale. Aicea, am trăit o surpriză ce nu mi-a venit a crede ochilor, fiind o dovadă clară că Festivalul Lili a depăşit graniţele ogrezeneşti. Un banner mare, taman ca alea de campanie, dintr-o parte a alta a şoselei, zicea cam aşa: „Da, domnule GS, aici e Bolintin Vale. Înainte şi la stânga e Festivalul Lili – Ogrezeni”.

Am sosit, ăghen, primul la reşedinţa manifestaţiunii. De data asta, n-a durat decât două secunde singurătatea mea, deoarece numa’ ce-am oprit căluţii Daewoo-putere că şi-a făcut apariţia amfitrioana Lucia Verona însoţită de copilotul de mare angajament, Anda, Renata Friedenberg, „magiculinara” Eszti şi Alexandra-Emilia Bucur, tânără poetă invitată la lectură publică.
După ce-am terminat de aranjat chelcăşozu’, s-au teleportat prea-plinul-de-carismă George Şerban cu Măriuca, minunata-i odraslă, Lilick şi Mădălina Ionescu. Strângeri de mânuţe, făcut de cunoştinţe, socializări lejere…

În aşteptarea d-nei Olga Delia Mateescu, s-a trecut la glumiţe, politică, glumiţe, politică, sorbiri de cafea, suce, politică, glumiţe, privit cireşul într-o dungă şi cu jind (pomu’ era, fructe în pom, existau, scară se găsea, da’ cine să se rişte?)… Taman când d-na Lucia se hotărâse a da startul ediţiei, a sosit d-na Olga, dar nu cu mâna goală, ci cu Octavian Perpelea, invitat şi el să citească. După prezentări şi ocupări de scaune, cu gândul la amicul nostru din Jibou, s-a dat drumu’ la cea de-a doua ediţie a Festivalului Lili.

Poeziile celor doi invitaţi (Emilia şi Octavian), însoţite de adierea vântului, foşnetul frunzelor şi mirosul florilor de tei, au făcut ca minutele să treacă fără veste, iar exerciţiile de pronunţie şi alte chestii care solicitau sănătos organu’ vorbirii, propuse de d-na Olga Delia Mateescu, ne-au produs hohote prelungi, încleştări dentare şi o foame pe măsura efortului depus. Până primprejurul orei 18:00 s-au mai „citit” salatele marca “Eszti” şi alte bunătăţuri numa’ potrivite pentru manifestare, alăturea de pricomigdale, floricele porumbace, pişcoţele şi, sporadic, Eugenii (cu cremă, nu Grandet).

A fost mult mai multă relaxare decât la ediţia inaugurală (cel puţin aşa am fost eu) şi s-a râs mult mai mult. Ce mai, cu cât ne cunoaştem mai bine, cu atât râdem mai mult, he-he! Aviz amatorilor…
Eh, uite-aşa, am mai petrecut excelent o bună parte de duminică, pe care mi-aş dori să o repet zilnic, fir-ar să fie! Deliberat, n-am zis nimic despre hârtia igienică de culoare neagră, numa’ bună pentru perioada de recesiune anunţată de Băsescu …

PS: Şi câţi se pot lăuda cu o carte purtătoare de autograful Luciei Verona? Ha?

PS pentru participanţi şi Cody: Uite ce zice DEX-ul – ROŞTÉI, roşteie, s.n. (Reg.) Dispozitiv în forma unui cadru în care sunt fixate vergele de lemn sau de oţel şi care se foloseşte ca închizătoare la uşi şi la ferestre; p. restr. gratie, zăbrea. ♦ Grătarul de la sobă, prin care cade cenuşa. – Din magh. rostély. Q.e.d.

ROŞTÉI, roşteie, s.n. (Reg.) Dispozitiv în forma unui cadru în care sunt fixate vergele de lemn sau de oţel şi care se foloseşte ca închizătoare la uşi şi la ferestre; p. restr. gratie, zăbrea. ♦ Grătarul de la sobă, prin care cade cenuşa. – Din magh. rostély.

Tags: ,

16 Comments

  • codeus says:

    HaHaha si in unele zone din Ardeal se mai foloseste pt portiţa de la gradina.dar vezi ca sensul asta nu e cuprins in Dex.si nu ma face ca-ti bag aici niste regionalisme de stai pana maine si pa dex si pe alte situri si tot nu dai de sens..i-auzi tu stii ce-i aia lespedein bucatarieasta ca sa-ti dau un indiciu.borbandăi stii la ce le zice.sau berbeniţă? mai vrei? si am inteles de la o rara avis ca tot deschis a-ti lasat rosteiul

  • Mă, ceva a rămas deschis sigur, io nu te contrazic. 😆

  • madalina says:

    Si in timp ce eu dormeam, uite ca cineva s-a ocupat de un reportaj al zilei. Inceputul cu bannerul e de exceptie! 🙂 EX-cep-tie, nu ESceptie!

  • Ha-ha! Uelcăm, uelcăm! Ce pronunţie, de dicţie, ce “EX”! Numai cineva care a dat test azi putea să vorbească aşa… 😆

  • iuzarescu' says:

    Maitre, te urasc 😀

  • Iuzăraş, ai luat-o de luni dimineaţa cu sentimente nobile? 🙂

  • iuzarescu' says:

    Pai cum naiba? Eu ma lupt cu meltenii, sa reusesc si eu sa ajung acasa, la ctza, sa-mi vad parintii, iar matale o…belferesti 😀 la festivaluri :p

  • Şi eu m-am luptat cu meltenii la întoarcere, să intru-n Bucale. Da’ am belferit-o înainte, nu poci a nega! 😆

  • Lilick says:

    Ce faceti, mai? Exersati dictia in scris? Mai clar pentru toata lumea ar fi “Ecscepţie”. Dar @Adi, eu vad ca pui de o noua carte: “Amintiri de la Ogrezeni”… sau ceva pe aproape. Ma insel?

  • Uelcăm, Lilick!
    Nu stabilirăm că pe blog e mai uşor de dicţionat? 😀
    Aia cu Ogrezeniu’ se va intitula ceva de genu’ “Ogrezeni – Odiseea rurală 2010”. 🙂

  • Lucia Verona says:

    O cronică foarte exactă:)
    Poate îţi publicăm cronicile astea în volumul Premiile Lili!

  • Ce să fac dacă îmi place adevărul? Evident, cel văzut de mine! 😀
    Sunt onorat!

  • Lilick says:

    Hai ca de-abia astept sa vedem ce o sa iasa la final. Buna idee, @Lucia. 🙂

  • Ha-haaaa! Ce-ai prins-o, tu, repede! 😀

  • Emilia says:

    ops 😀 din blog in blog si din cautare in cautare pe google uite ce am gasit:D cronica, blogul si la numele meu blogul personal ascuns;)))

    zi faina!

  • Bine ai venit, Emily! Cam greu, da’, na! Ai reuşiiiit!
    Numai bine să ai şi tu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.