9

Reţetă pentru răsărit rapid – brânză şi unt cu capac de mămăligă şi smântână

Posted by Neliniştitu' on 2 December 2012 in Papila inovatoare |

Nu sunt un mămăligar, ca să zic aşa, dar când vine vorba de brânză rasă, nu-mi vine în cap decât mămăligă aburindă.
Aşa s-a făcut că într-o dimineaţă ceţoasă, fie ea de sâmbătă, m-am trezit cu apă-n gură şi cu dorinţa-n făptură de niscai mămăligă cu brânză îmbătrânită, iscată de jupân Cimpoae, cel mai cioban nehoian din câţi există. Ca să-mi fac curaj am dat drumul la Alter Bridge

Aveam prin frigider nişte unt d-ăla galbenu’, ce mirosea chiar a unt, şi nişte smântână aşa de mândră de stătea linguroiu’ greu, de argint, găsit de ăl bătrân lângă o ladă cu cocoşei de aur în pădure, când căuta bureţi. Cocoşeii i-a dat, dar a păstrat lingura ca amintire, ca să-şi aducă aminte cu ură de vremurile când era sărac şi cinstit.

Mămăliga am făcut-o ca la ţară, meticulos şi molcom: am pus pe foc potrivit juma’ de ceaun cu apă şi o lingură rasă de sare grunjoasă, iar când stătea să dea apa în clocoţi am turnat o mână de mălai de la maică-mea, proaspăt cernut. Apoi am început să torn o ploaie de mălai în ceaun, amestecând într-una. M-am oprit din ploaie la bunul simţ al mâinii şi ochiului, dar am continuat să amestec. Focul molcom a mângâiat fundul tuciului până mălaiul a început să pâcâie uşor, întocmai precum vulcanii noroioşi de la Vulcanii Noroioşi din Buzău. Am mai amestecat continuu timp de câteva minuţele, cred, apoi am lăsat-o la odihnit.

Într-o strachină am pus unt, brânză sfărâmată, apoi trei linguri de mămăligă. Ca un finis coronat opus am pus două linguri de smântână.

A fost o minunăţie, vă jur! În plus, după ce-am luat de două ori, a răsărit soarele!

Datorie: Vania.

Tags: , , , ,

9 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.