Piţuci cu zamă digitală
Ca răspuns la provocarea clătitoasă a lui Brightie (de-acu’ ceva secole, he-he!), să vă zic că de ceva vreme îmi umbla o idee prin cap şi, aflat într-o vizită de lucru pe la Carfur, mi s-au lipit de pălmuţe nişte chifluţe, un salam ardelenesc (bu-huuun, picant, o nebunie!), nişte kaizer şi o bucată de caşcaval chior. Eh, a doua zi, spre prânz („duminică” se numea ziua), pentru că foamea era mare şi se dorea ceva bun şi rapid, am încins boxele cu Slayer şi m-am apucat de roboteală. În timp ce se pregătea să fiarbă apa pentru opărit roşii (luate de dimineaţă din piaţă, odată cu o tulpină de busuioc viu), am tăiat salamul şi kaizerul cubuleţe şi le-am amestecat într-un bol.
În alt bol am pus caşcavalul tăiat fâşii subţiri, dimpreună cu o bucăţică din degetul meu mare de la mână stângă. Aşa, pentru gust… După ce am analizat rapid situaţia şi mi-a ieşit că voi supravieţui, am aruncat vreo patru roşii sănătoase în apa bolborositoare. Le-am lăsat fără piele şi le-am tăiat în jurul miezului, într-o oală. Menţionez că roşiile din ziua de azi au cotor ca merele!
Le-am zdrobit zdravăn între degete, ca să lase cât mai multă zamă, le-am dat un praf de sare, un piculeţ de piper şi deasupră-le am tuns vreo două rămurici de busuioc, aşa, ca să se cunoască faptul că sunt făcute hendmeid. Ceapa julienată a primit o tigaie, nişte ulei fin (o combinaţie de ulei din porumb, seminţe de struguri, orez, rapiţă şi susan) şi căldura focului. La scurt timp am adăugat roşiile zdrobite. În câteva minute, vreo zece, compoziţia făcea precum vulcanii de la Pâclele, de la mine, de la Buzău, semn că trebuia luată de pe foc. Ăstimp, nu-mi număram firele din barbă, ci luasem chifluţele la tăiat pe jumate şi eviscerat de miez.
Ei, acuma, miezu’ ăsta poate avea trei întrebuinţări: îl băgaţi la cuptor şi-l pesmetuiţi, îl puneţi pe pervaz pentru păsărici, îl daţi la găinile ce fac jogging prin curte. Eu am ales soluţia nr. 4, l-am strâns pe tot, am făcut o bilă mare şi am pus-o pe aerul condiţionat, pentru folosul cui o vrea. De notat faptul că într-o oră a dispărut… Jumătăţile de chifluţe le-am aranjat pe o tavă şi am turnat în fiecare o linguriţă de ulei d-ăla deosebit, ca să nu li se lipească popoul fundul fierbinte şi metalifer al tăvii.
După care, cu o lingură de lemn, cu nezgârcenie, am luat sos şi am turnat în fiecare chifluţă. Restul, îl intuiţi… A urmat ornarea cu amestecul salam/kaizer şi cu fâşii de caşcaval. Aşa a rezultat un pluton de „piţuci” pe care l-am vârât în cuptor. În momentul când pâinica sau ceva din vârfurile de caşcaval au devenit rumene, le-am eliberat din funcţie. Mai jos aveţi rezultatul. Cât despre gust, acuma nu ştiu dacă au ieşit atât de bune din cauză că am adus jertfă Zeului Potol picături din sângele meu… Cert e că au fost divine, să dea boala!
Chifluţa isterică a fost extrasă de pe picsphotoimages.blogspot.com.
38 Comments
ma , ala cu cutitul in gura, nu cumva si-a uitat sandalele la mine pe blog?
Şi-a tăiat laba şi nu mai poa’ să ţie cuţitu’ decât în cavitatea bucală. 😀
Exceptionale! Si gustoase ? Si !
Si, si, cum zice englezu’! 😀
Bravoo bre. din tartacuta ta ai facut ce ai scris mai sus?
Mancare boiereasca, descriere si retzetar boieresc.
Da’ pitzuci, bre ? Adica, nici cal , nici magar ?
Ah! Si sa nu uit; se mesteca sau se inghit direct ca aluneca uleios pe gatlej ?
Codiliansky,
Nu, bre, din aia de-o puserăm la cuptor astă-vară… 😆
WhiteWolf,
Se iau cu vin roşu, ca şi pastilele de f(p)utut. Mi-a zis şi mie cineva… 😆
mi-e foame 🙁
Da, ce sa zic, arata bine, of… Mi-ai facut pofta… mai bine imi bag “South of Heaven” sau “Aggressive Perfector” sa ma racoresc, sa-mi scot frustrarea gastronomica… 😉
N-o să pricep în veci cum de-ajung la articolele astea gustative taman când mă-ncearcă mai abitir o foame …
Most hated Neliniștitu’ în acest moment 😀
pastile de putut cu vin rosu???? pai devii hallelujah brother! crapi, prietene, ca se face tensiunea 33 cu 55. mai bine iei numai vin rosu
Iuzărici,
Accept şi comenzi. 😀
Ion Dascălu,
Ţine minte trei cuvinte: “Spirit in black”! Merge unsă! 😀
Lio Vaxxilianne,
Bre, las-o boalii de treabă! Mai vii anu’ ăsta?
Tenţi,
Bre, momentan nu nevoiesc. Poate peste încă fo patruj’ dă ani. 🙂
Da’ ziceam, aşa, să fiu pregătit. 😀
God dammit…
Azi fac si eu un rand sa vad ce iese . Hai ca un Slayer n-am mai ascultat de multa , multa vreme….si tare imi placea trupa asta…
Ie-te cine vorbea de revenit p-acas’ ! Las’ c-am studiat destul pasaju’ de la Băneasa pe webcam, nu mă deranjează să-l văd tot așa televizionat în loc să stau la cozile de-acolo. Și mai verifică-ți și tu punctu’ G…mail! 😀
Adriene, io nu mi-s bolnav, bre. Ce cacat pastile recomanzi tu ? Pe vremea cand eram tanar ii zicea simplu “sculãu” si avea 0 colesterol, 0 aditivi si 0 grasimi 🙂
Acu’ nu stiu, ori s-a dat lumea cu cracii in deal pe stil nou, democratic, ori o fi de lazama digitala
Da’ nici nu cred ca vreau sa aflu
😛
Tronsy Nehoianu’,
Musai cu Slayer, bre! Şi cu degete tăiete. 😀
Vaxilian,
Deci, io te mai aştept un pic şi o tai, în puii mei! 😀
Îţi spui io unde. 😆
WhiteWolf,
Bre, nea Wolf, nu ziceam, bre, de noi, ăştia cu erecţiile la zi. De ăilalţi era vorba. 😆
Teoretic, săptămâna viitoare revin, așa că pregătește ceaiu’ !
Practic, zi pe unde ai escală și pune-ți Tripit 😀
Practic, te aştept. Sunt prepare totalment! 😀
Deseori m-am întrebat de unde provine termenul “digital”…
ma duc sa salivez in alta parte, sa nu va inecati toti… sanatate maxima!
La Mulţi Ani, tuturor Sărbătoriţilor, purtători ai numelui Sfântului Ierarh Nicolaie !
Nouă, tuturor românilor : Doamne Ajută!
“Repetabila scrisoare”
Am adormit
cu gândul la fereastră
unde-am lăsat
doar gheata mea de suflet
spre o poveste
cu “a fost odată”
un Moş bătrân
ce tainic,
fără chip,
ne aducea,
în miezul cel de noapte,
un vis cuminte
agăţat în plic.
I-am scris mereu,
ani după ani,
de-a rândul…
Nu i-am cerut
decât, din toate,-un strop:
Moş Nicolae,
adu-mi altă soartă
şi lasă-mi
în ghetuţă
şi noroc.
Moş bun,
cu lacrima,
te rog…
Mi-am lustruit cu sârg
ghetuţa schioapă
din sufletul
ce la vedere-l port.
I-am pus
şi o lumină,
lumânare,
ca drumul să nu-l rătăceşti…
Te rog,
nu mai zbura
peste fereastra mea,
gheata-i acolo,
către geana ta.
Atena-Mariana Zară, Bacău,
28 noiembrie 2008
http://www.youtube.com/watch?v=iMHcOot03vU
http://www.youtube.com/watch?v=E8ORtFIqe_Y&feature=related
Sibilla
P.S. reţeta am şutit-o, pt… mama me 🙂
Vania,
Evident, de la piţuci. 😀
Brightie,
Mulţumim, să trăiţi, să mai poftiţi! 😀
Buna ziua,
Doriti schimb de link ?
Nume : Emoticoane Craciun
Url : http://totulok.com/emoticoane-mess/xmas-de-craciun/
Astept un Email.
Bafta!
Sibilla,
Da, Doamnă, Doamne ajută!
Te urasc!!! Prima data am vazut postul asta aseara, destul de tarziu, m-am uitat pe poze, am salivat bine si m-am culcat.
Azi m-am gandit sa-ti citesc postul cu burta plina, efectul e ca mi-e foameeeeee!!! 😀
Mulţam fain, Maicule! Gustul, cu toată modestia recunosc, a fost divin. 😀
Retete fara sange de nelinistit n-ai? 🙂
Asta-i blog anti-cure de slabire 😛
Emirov,
Trăieeeşti!!! 😀
Soaie lesbien, bre! Mă bucur că nu m-ai uitat şi nici să scrii româneşte! 😀
Krossfire,
Mersi frumos! Mai am câteva de-astea, că doar e sfârşitul, nu? Sfârşitul de an, adică. 😀
[…] din noi şi din afara noastră şi bine face! Meşterul în cuvinte şi alte bunătăţuri, Adi, a rămas să ne poftească la piţuci umplute fandosit şi la Slayer să ne bage-n boală şi bine […]