7

Toamna se numără lansările

Posted by Neliniştitu' on 24 November 2013 in Evadări |

Sfârşitul de toamnă mi-a adus, pe lângă ceaţă şi ceva dureri de şale, cele mai multe lansări de carte la care am participat vreodată într-un weekend. Bucuria participării a fost cu atât mai mare cu cât toate lansările au fost ale unor prieteni foarte buni.

Prima a fost sâmbătă, 23.11.2013, la ora 18:30, unde am aflat că Diva e bine mersi şi îşi vede de investigaţiile criminalistice începute în „Crima de la jubileu”, continuate în „Moartea zboară cu low cost”, acum apărând în toată splendoarea la un festival de operă, în cea mai recentă carte a d-nei Lucia Verona, „Crime la festival”.

Tot acum d-na Verona ne-a făcut cunoştinţă cu „Iubita detectivului”, un volum de schiţe şi povestiri semnat H. Salem, pe care abia aştept să-l citesc.

Cum lansarea s-a petrecut la Editura Tritonic, nu putea să lipsească din peisaj celebrul Bogdan Hrib şi nu mai puţin celebrul său Stelian Munteanu, care l-a însoţit în lansarea unei cărţi de povestiri intitulată „3+1”. Bogdan ne-a citit un fragmenţel dintr-un capitol unde un editor, din varii motive, decide, şi chiar reuşeşte, să omoare un autor. Ulterior, la un autorgraf, am aflat că numai datorită faptului că Bogdan Hrib este şi autor, şi editor, a scăpat viu şi nevătămat de la propria lansare.

Azi dimineaţă, în ultima zi de Gaudeamus 2013, la ora 11:00, abia am reuşit să ne strecurăm prin mulţimea de copilaşi cu părinţi de mână, care năvălise la standul Editurii Litera. O altă bună prietenă, Aura Georgescu, o notorietate în materie de poezii pentru prichindei, avea să-şi lanseze ultima cărticică de gen, „Poezii pentru cei mici”, beneficiind de suportul ilustraţiilor talentatului şi titratului grafician Şerban Andreescu.

Diafana Bianca Brad, cu vocea-i caldă şi inconfundabilă, a citit câteva poezii şi a strâns lângă ea câteva zeci de pici, unii dintre ei ştiind pe de rost poeziile Aurei.

Un cor mic-mititel a cântat cu râvnă şi mult suflet vreo trei cântecele tot pe versurile Aurei, apoi a urmat un recital de poezie susţinut tot de copilaşii aferenţi. Cred că nicicând n-am fost la vreo lansare unde să am senzaţia că sunt din nou la grădiniţă.

A fost cald, viu şi frumos.

Am reuşit cu oarecare greutate să o pupăm pe protagonistă şi să-i „smulgem” un autograf din mulţime, laolaltă cu promisiunea că ne vom revedea la o prăjitură.

Aud din culise că “Poezii pentru copii” a fost, la categoria sa, cea mai vândută carte de la Gaudeamus 2013. Cum de ce? Pentru că merită!

De la Aura am mers într-o fugă la Editura ALL, unde avea lansare o altă prietenă, Renata Carageani. Ne-am pupat şi salutat cu Anca, Elena, Ciprian, Eugen şi Alex, iar la ora stabilită am asistat la ieşirea la rampă a Renatei Carageani cu al său „Mic Chagall”, care deschide seria „Crime” la editura mai sus amintită.

Printre altele am aflat că Grigore Kader este rezultat al unor gene sudaneze (tată, confundat ca terorist şi împuşcat în ’89) contopite cu unele româneşti (mama). Asta pe parte fizică. Pe parte profesională aflăm că este un supercomisar care rezolvă orice caz, oricât de greu. Eh, genul ăsta de oameni îmi plac mie, prin urmare sunt sigur că-mi va plăcea tare mult de Kader şi de cartea Renatei.

Ultimul, dar nu cel de pe urmă, este Nicolae Marcovschi, un prieten care a debutat la Editura Ars Docendi, cu un volum de poezie unicat, o carte document, după opinia mea.

„Stare de iubire” reuneşte între coperţile sale o sumă impresionantă de poezii pline de substanţă şi sensibilitate, scrise în diferite etape ale vieţii sale „liniştite şi simple”, după cum ne mărturisea. Versurile sunt fericit completate cu o serie de picturi, schiţe şi desene ale unor artişti de talie naţională şi internaţională precum Cezar Petry, Anca şi Florin Dobricean ori Cristina Trandafir.

În jur de două trecute fix am încheiat încă o ediţie Gaudeamus şi, aducându-mi aminte câtă lume am văzut că se înghesuie printre standuri, aş zice că poate n-ar strica ca organizatorii să se gândească la un spaţiu mai aerisit.

Să ne revedem cu bine, la mai bine!

PS: Doritorii pot vedea ceva poze de la evenimente aici.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

7 Comments

  • Adi, prieten drag, încerc cu greu să găsesc cuvântul care să cuprindă emoţia cu care am citit cele scrise de tine aici şi bucuria de a te fi avut din nou alături. Abia aştept să ne reîntâlnim la o prăjitură – pe care sigur o voi face eu! –
    Iţi mai dau o veste dacă nu ai citit incă pe site-ul Editurii Litera: cartea mea “Poezii pentru cei mici” a fost CEA MAI VÂNDUTĂ CARTE la acest târg , bineânţeles la categoria literatura pentru copii. Incă plutesc!
    Cred că ţi-au mai spus şi alţii, dar nu pot să nu spun şi eu: eşti cel mai grozav prieten!

  • Draga noastră,
    N-am scris nimic pe lângă gard şi cu siguranţă lansările tale sunt adevărate spectacole şi ne-am face un mare deserviciu dacă le-am rata. 🙂
    Felicitări încă o dată pentru recordul cărţii tale. Merita din toate punctele de vedere.
    Îţi mulţumesc frumos pentru cuvintele scrise cu inima. 🙂

  • NONO says:

    Mulţumesc, prietene! În numele idioatei care m-a uitat acasă. Probabil că, de când se ţine de comisari cu păr buclat şi piele bronzată, eu, un cap-de-câlţi ce sunt, nu mai prezint importanţă. Dacă faci efortul să-i citeşti cartea, să-mi zici şi mie: cum arată Kader, ăsta? Adică nu dacă e mai înalt ca mine, că asta deja îmi imaginez. Se poartă mai frumos, e mai răbdător, stă unde-l pui? Ce-a găsit la el?
    p.s.: nu-i spune că ţi-am scris, dacă mai ţii la mine cât de puţin!!!

  • Oricând, cu drag, prietene! 🙂
    Din ce-am citit până acum, Kader rocks, ascultă-mă pe mine! Tocmai, că nu stă, de-asta i-o place aşa de tare. 🙂
    PS: Ce e între băieţi, rămâne-ntre băieţi. 🙂

  • […] de carte  scrise de prietenii să, pe care l-a prezentat într-o postare inspirat intitulată “Toamna se numără lansările )  şi unde veţi putea citi  filmul lansării cărţii mele, văzut din afară, ceea ce este mult […]

  • No, că ameţesc! Văzui “pingu” care n-a vrut şi n-a vrut să plece! De unde o fi picat acum? Cred că a venit pe jos că tramvaiul online îl pierduse!

  • Sănătoşi să fim, că ping-uri se găsesc! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2008-2024 Neliniştitu' All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.