Ultima, aia de Revelion
Sarmăi îmbătate
Se ia din piaţă niscaiva carne tocată mix (vită cu porculente), 2 verze şi kaizer d-ăla fain, cum numai sibienii ştiu să facă.
În nemuritoarele dar australienele acorduri ale clasicilor metalici în viaţă de la AC/DC (pe care tare aş vrea să nu-i scap în mai), carnea sub formă de tocătură se amestecă bine-bine-bine cu condimente de sarmăi de la Delikat plus un pic de curry, plus piper, chili, sare.
Pe fundu’ celebrei oale de Corund se aruncă vreo 2-3 linguri de ulei de măsline sau porumb, apoi, dacă nu vrem să ne ungem pe mânuţe, se răsuceşte oala ca să se ungă bine interioru-i. Se purcede, dar, la aşezarea pe straturi: unul de varză tocată, unul de kaizer şi unul de sarmale, până se umple pântecoasa ungureană. Apoi se blagosloveşte cu juma’ de kil de bulion de la sor’mea din Micro 14 din Buzău. Da, d-ăla în sticluţe de Dorna la jumate.
La finală au ieşit P + 2, adică, pe româneşte, câte 3 straturi d-astea de vă zisei. Între parter şi etajul 1 am sfărâmat un cub de Knorr de legume, peste etajul 1 am turnat 2 căni cu vin roşu de la un pretenar din Călugăreni, iar la etajul doi am împrăştiat zama lăsată de la varză, prinosul stors de la o lămâie obeză + altă jumate de bulion buzoian de Micro Paişpe.
Le-am vârât la cuptorul duduind de calorii vreo 40 de minute pe maxim, până s-a amorsat oala de Corund, apoi, când am văzut cum clocoteşte uşurel conţinutul, am redus focul la o treime din dimensiune. După 3 ore am obţinut rezultatul care se vede în pozele executate. Bune rău, bre, bune rău!
Gulaş rapid în tuci virgin
Continuând pe ritmuri metalo-australiene, am înfăşcat nişte cărniţă de porculente pe care am tăiat-o mărunt, io zic că sub formă de cubuleţe. Câţiva cartofi sănătoşi au avut aceeaşi soartă sub formă de cuburi de 1 cm, depozitate într-un castron sub jet de apă să se mai lepede de amidon.
Cărniţa am aruncat-o într-o oală teflonată cu vreo două linguri de ulei de porumb, piper, sare, usturoi, condimente de porc, busuioc, praf de chili, i-am administrat un capac şi am lăsat-o vreo 10 minute la înăbuşit, neuitând ca măcar o dată la 2 minute să dau cu lingura de lemn prin ea. Când s-a schimbat la fizionomie şi a început să degaje arome de-ţi răsfrângeau limba peste buza de jos, i-am schimbat domiciliul în tuci, unde aşteptau cuminţi să fie băgate în seamă cubuleţele de cartofi. Am numărat rapid până la 2 şi le-am înecat într-o jumate de bulion de Micro Paişpe, plus o cană cu vin roşu şi zama de la sora lămâii obeze.
După 45 de minute de fiert la foc mic, a ieşit o nebunie de gulaş, aromat, viril, fierbinte, iute, numai bun pentru trecerea dintre ani.
Deci, mamiţelor şi tătuţilor, o fo’ aşa ghie straşnic că nu am putut să-l mănânc cu lingura, ci direct cu polonicul, he-he!
Notă: “tuci virgin” – deoarece abia îl cumpărasem şi ăsta a fost primul potol făcu în el.
Mere numa’ bune
Zic, după atâta cărnet, ce boala dulcegărie să pun alăturea? Cum mă împiedicam de nişte mere prin cămară, zic: “Ia să vă ia tata la despuiat!”.
Prin urmare, le-am curăţat de coji, le-am produs o mică scobitură la codiţă, pe care am şi eliminat-o, le-am tăvălit prin zahăr brun şi le-am aranjat în tavă, la apel. Tava fusese unsă dinainte cu niscaiva ulei de măsline şi apă, ca să nu se scrumeze merişoarele definitiv.
Cum stăteau ele cuminţele şi arătoase, le-am turnat în scobitură sirop de trestie de zahăr (că n-aveam miere, he-he!) şi le-am stropit cu praf de scorţişoară.
Deci, pe lângă faptul că s-a umplut casa de miros de sărbătoare totală, gustul a fost peste aşteptările umilelor mele papile. Reci, parcă au fost şi mai şi!
Acestea fiind zise pe anul ăsta, vă zic să aveţi tot ce-i mai bun, dragilor, inclusiv haleală d-asta faină, LA MULŢI ANI! şi “for those about to rock, I salute you”!
64 Comments
Mancarea arata foarte bine!
La multe Revelioane!…
pfuai, ce pofta mi`ai facut …
Din pacate partea a 2a din sarmalele facute de mama n`a mai fost asa buna ca prima 🙁 ..
bai da’ ai un stil… si daca ma ridic de la masa mi se face foame daca-ti vad operele.
WOoooaaaaaww! Ce bine arata mancarica!!!!!
La multi ani!!
Fericire si bucurie cat cuprinde si putere sa treci peste toate crizele mapamondului!
Sărbători fericite și un an nou mai bun!
La mulți ani!
Photograph,
Mersi frumos! 🙂
Bine ai venit şi la mulţi ani! 😀
Vania,
La cât mai multe şi Dvs. 😀
Pisi,
Cre’ că trebe să te apuci de făcut sarmale, că ce-şi face omu’ cu mâna lui… 😀
Orianda,
Săru’ mâna tare!
Să fiţi fericiţi şi să vă iubiţi în ciuda tuturor crizelor mapamondiale. 😀
Călinete,
Mersi frumos, tătuţule! 🙂
Să-ţi fie şi de mai bine la anu’! 😀
Cipri,
Uelcăm, tătuţule! 🙂
Să fii iubit şi numai bine să ai în cel de vine! 😀
Cu ocazia Sărbătorilor de iarnă , KronosBlog vă urează un călduros LA MULŢI ANI! Să aveţi multă bucurie alături de cei dragi! Fie ca anul care vine să însemne pentru tine o nouă treaptă pe care o urci. Îţi doresc o viaţa împlinită şi fericită! La mulţi ani!
No, acum ca ne-ai facut pofta de sarmale, spunem si aici La multi ani! si purcedem catre casa parinteasca 🙂
Distracţie plăcută, bre!
Nuami bine să ai pe noul an! 🙂
Hehe, oala aia e de mare angajament. Trebuie sa recunosc ca am salivat un pic mai mult cand avea gulas in ea, dar arata foarte bine si acum. 😀
La Multi Ani! tie si familiei tale si distractie placuta.
A(O)i viata meaaaaaaaa! vorba lu copilu minune alias devito. Oala aia de lut si restu arata intr-un mare fel!
La multi ani! VIATA SA ITI FIE NUMAI DRAGOSTE!!!
Numai bine(si bune)sa ai in noul an!
Sănătate, linişte sufletească, bucurii şi împliniri de suflet alături de toţi cei dragi, un Nou An în care să auzim şi de Bine..
La Mulţi Ani!
Fuego – adună-i, Doamne, adună, pe cei cu inima bună :
http://www.youtube.com/watch?v=b6jFaX7o-J8
Sibilla
VAI, CE DE BUNATATURI :d
Apropo, m-am mutat-www.achilianu.ro-Te-am trecut in blogroll, sper sa modifici si tu…A, era sa uit 😛 La multi ani!
sanatate…
Pofta buna si un an nou cat mai fain.
Adi, la mulţi ani şi fericire maximă!
Numai la sarmale ţi-a fost gîndul ! Dar cu silueta cum stai ?
Să fii sănătos, să ai parte de bucurie şi iubire nesfîrşită ! La mulţi, foarte mulţi ani !
da! sarmal am facut in oala de corund, cu bulion tinut in sticle de sirop de zmeura facut de ocolul silvic piatra neamt. varza am pus-o tot eu, la putina de lemn, pe care o am dinainte de a ma naste. urasc s-o scot vara in curte s-o oparesc si s-o tin cu gura in jos. am pus varza in putina dupa ce ,in prealabil( ca n-am avut doua butoaie), am dormit in camere separate, io si srec. cica nu tine varza daca ti-o tragi cu o noapte inainte. deci vezi bre, ce de “rituale” ? tuci virgin n-am, ca in casa la srec n-am gasit nimic virgin. da’ am facut tort cu mere intregi. si am baut doua uiscane si un campari waterloo si am adormit ca pruncii unsi dupa baie…vreau sa vina primavara!
Sa ne traiesti, Agitatule! La multi ani! Sa te vad, la primavara, acolo´sa, facand o chestie d´asta, salivagena! 🙂
Lasă o parte din lumina artificiilor aprinse în noaptea Anului Nou să te lumineze. Fie ca anul care vine să fie pentru tine o punte spre ceva mai bun, mai luminos.
Anul Nou să-ţi dăruiască sănătate, pace în suflet şi prosperitate pentru tine şi familie.
Tot ce îţi este de folos să se realizeze şi nimic să nu-ţi înnoureze “cerul” senin al vieţii!
LA MULŢI ANI!
Kronos,
Bine ai venit si multam fain de uraturi! La multi ani! 🙂
Cata,
Da, bre, oala e totul! 😀
Sa-ti fie de bine si de-aci incolo! 🙂
Bucataru’ Meserias si Maniac,
Multam fain, bre! 🙂
Sa-ti mearga din plin anul asta! 😀
Malina,
Soare, zambet, sanatate, noroc, iubire si multe bucurii sa te napadeasca anul asta. 😀
Doamna Posetoasa,
Si eu tot la alea bune ma gandeam. 😆
La scrieri, desigur! 😀
La multi ani frumosi si voua! 🙂
La multi ani! maestre. Sa ai parte de un an cel putin la fel ca cel mai bun de pana acum, sanatate si multa fericire.
Sibilla,
Numai bine sa intalnesti, sa culegi si sa aduni, iar toate de le gandesti sa-ti iasa precum ti-e vrerea. La multi ani! 🙂
Achilianul,
Sa fii fericit si cu norocu’ cat casa! Te-am si modificat, multam! 🙂
La multi ani, care este! 😀
Krossfire Jianu,
Sa ai inspiratiune maxima, sanatate si noroc la greu! 😀
La multi ani!
Lucia Verona,
Săru’ mâna, Doamnă! 🙂
Un an plin de bine să aveţi! 😀
Matilda,
La şarmul meu caracteristic, silueta nu importă. 😀
La mulţi ani! 🙂
Tenţi,
Fai rău tortul de mere, am de gând să m-apuc de experimentat într-o zi!
La mine e deja primăvară! 😀
Te pupez şi numai bine să-ţi fie! 😀
George Şerban,
Oricând cere audienţa, mă apuc de trabă! 😀
Numai bine ţie şi alor tăi! La mulţi ani! 🙂
Geanina,
Mulţumesc mult pentru cuvintele frumoase. 🙂
Să fii iubită şi iubită şi iubită… 😀
Zeneseu,
Tătuţule din Ţara Palincilor Absolute, te urez să te umpli de bucurii şi ferice pe noul an! 😀
La mulţi ani! 🙂
La Multi Ani si-o folosire maxima a oalelor traditionale, ca frumoase sunt! 🙂
Să trăieşti, bre, şi să te umpli de bine p-acolo, dacă nu cumva ai făcut-o deja. 😀
Atunci, să te umpli de şi mai bine! 😀
LA MULŢI ANI, să ai parte numai de bine în noul an… Te trec şi eu cu adresa asta în blogroll…
La mulţi ani, maestre! Numa’ de lucruri bune să ai parte şi nou’ an să-ţi fie cu mult peste cele mai optimiste aşteptări 🙂
Cristian,
Mulţumesc frumos, să fii iubit şi umplut de fericire perpetuă! 🙂
LA MULŢI ANI!
Bufniţoiu’,
Să-ţi fie anul plin de fericiri, bre! Şi bucurii! Şi toate cele bune! 😀
LA MULŢI ANI!
La mulţi ani,belşug şi sănătate!
Sănătate, belşug şi “La mulţi ani!”. 😀