Începutul de octombrie continuă fain
Tot în Nr. 9 al Revistei Luceafărul mi-au apărut răspunsurile legate de ancheta “Genuri minore vs. mainstream”, anchetă coordonată de maestrul Horia Gârbea, căruia îi mulţumesc şi pe această cale.
Întrebările la care am răspuns au fost următoarele:
1. În literatura română, mai mult decît în altele, se face o diferență între speciile literare „minore”, „de divertisment” (SF, Fantasy, Thriller, Policier, Horror etc.) și main-stream în defavoarea primelor. E așa sau poate nu? Cît de firesc vi se pare? Citiți cărți de acest tip? Cît de des?
2. Considerați că în speciile literare la care ne referim există cărți pe care oricine trebuie să le citească? Dar lucrări exemplare, ca să nu le numim direct capodopere? Care ar fi acestea, în viziunea dvs., în literatura română și la cea universală?
3. Este necesară susținerea, promovarea, cultivarea acestor specii ca un vector al afirmării literaturii române în lume? Și dacă da, în ce fel?
4. Ați scris, veți mai scrie astfel de lucrări? Ce vă determină să o faceți și ce pondere au ele în opera dvs.? Ce pregătiți în acest domeniu (sau în exegeza asupra lui)?
Răspunsurile mele se găsesc în paginile 12-13 ale Revistei: Genurile minore – Luceafarul Nr. 9.
2 Comments
Bravo Adi!Eşti într-o companie selectă unde tu ai punctat bine şi la obiect. Dacă ar fi mai multă promovare şi la TV timpul, în loc să fie ocupat cu discuţii politice sterile despre “a fi sau a nu fi” ar fi acordat unor dezbateri literare, poate că s-ar face cunoscute titluri care să incite şi s-ar mai apuca şi tineretul de citit!
Săru’ mâna, Aura, şi mulţumesc frumos! 🙂