Cum să obţii FB de Dragobete
Ştiinţa şi experienţa a dovedit că dragostea trece (şi) prin stomac, aşa că m-am gândit să-ţi prezint un cadou infailibil care dacă nu va cuceri inima persoanei avute în vedere, sigur îi va cuceri papilele.
Lasă deoparte flori, inimioare şi prostii de genul ăsta, dă fuga la buticul din colţ şi ia două conserve de fasole curată, albă. Eu o prefer pe cea cu bobul mai mic, da’ nici aia cu bob mare nu-i de lepădat. Prin urmare, ia ce găseşti, numai fasole curată să fie (adică fără combinaţii de roşii sau cârnaţi sau alte cărneturi de gen). Apoi caută trei cepe prin balcon sau prin sertarul de jos al frigiderului. Dacă ai numai două sau deloc, întoarce-te la buticul din colţ şi ia un kil. Să fie şi pentru data viitoare când mai ai chef de surprize culinare.
Cum spuneam, uită-te la ceas şi vezi să nu te prindă cu mâna-n gură şi cu cadoul nepreparat. Mai ai timp? E bine. Nu-ţi trebuie mai mult de un sfert de oră. Hai, maxim o juma’ de oră pentru ardeleni, he-he!
Pentru atmosferă se aleg nişte metale bestiale ale unui tinerel de prin Brazilia, Tribuzy pe numele său. Dacă n-ai auzit de el şi băieţii lui, află că în trupa respectivă au prestat pe voce Bruce Dickinson (Iron Maiden), Michael Kiske (Helloween), Matt Sinner (Sinner) sau Ralph Scheepers (Gamma Ray, Primal Fear), iar la chitară i-am întâlnit pe Roland Grapow (Helloween, Masterplan) ori pe Roy Z (Bruce Dickinson, Rob Rock, Halford). Deci merge la fix cu fasole!
Taie o ceapă în formă de Julien şi pune-o într-un castron cu apă. Asta ca să mai lase din iuţeală.
Scurge fasolea de zeamă şi vâr-o într-un blender sau chopper. Bagă-i nişte sare, un căţel de usturoi şi o lingură de ulei de măsline. Scurge ceapa din castron şi invit-o şi pe ea în chopper. Bagă mare la buton până se face o pastă frumos mirositoare.
Varsă conţinutul chopperului într-un castron de lut, iar ce nu poţi scoate cu lingura de lemn, curăţă cu nişte bucăţi de pâine şi dă-le pe gât. E bun, ha? Stai să vezi când o fi şi ceapa călită gata!
Următoarele două cepe de care-ţi ziceam la începutul reţetei şi pe care, dacă ai fost ghinionist, te-ai dus şi le-ai luat de la buticul din colţ, le tai mărunt şi le pui într-o tigaie cu ceva ulei încins. Se călesc un pic, cât să se schimbe culoarea şi să miroasă înnebunitor, apoi varsă peste juma’ de sticlă de juma’ de litru de suc de roşii de la sor-mea de la Buzău. E de belea! Nu sor-mea, că e fată liniştită, de la ţară, cum am menţionat, ci sucul de roşii. Dacă n-ai aşa ceva, bagă-mi un mesaj şi vorbesc cu ea ca să te pricopsească şi pe tine cu niscaiva ambrozie de-asta din roşii.
Îţi mai faci de lucru prin casă sau suni pe respectiva/respectivul să vezi pe unde e, numai cât să scadă sucul de roşii din tigaie şi să se împreuneze mai bine la aromă şi culoare cu ceapa.
Când zici tu că e bine şi ca miros, şi ca aspect, şi ca fapt divers, ia-o de pe foc, las-o să se odihnească un pic, apoi pune-o peste fasolea din castron. E o simfonie de arome şi o nebunie pe limbă! Şi uite-aşa, de Dragobete ai două FB: Foarte Bine pentru Fasole Bătută.
14 Comments
FB!
…și totuși, măcar un buchețel de ghiocei!
Cred că m-aș lipsi de ghiocei pentru 2 FB.
… Și îmi place inimioara din ceapă. Cum să nu-ți dea lacrimile?
Gina,
Ghioceii sunt la desert. 🙂
Camelia,
Până şi lui Cupidon a căzut în admiraţie. 🙂
Săru’ mâna!
Vreau si eu FB, maine aplic si eu toata reteta:-) fara bulion de la Buzau, am de la mine:-)
Lunea merge şi mai bine! 😀
Tuţule, noaptea trecută am citit postarea dar n-am putut să comentez, să dea boala, de atâta râs. 😀
Noaptea asta am citit din nou, c-am vrut să pricep care-i schema de-ţi ies ţie toate mâncărurile aşa bune. Am prins şpilul: bagi metaliferele, le scoţi prin auxilliary out connector într-un driver care comandă un trigger Schmitt. De aici, foarte simplu, printr-un buffer, semifabricatul siderurgic e un semnal numai bun pentru a comanda un chopper cu triace! Aşa-i că am ghicit? 😀 😀 😀
Întocmai, tătuţule, întocmai! 😆
Doamne tătuţule dar ce poftă-mi făcuşi de o fasolică bătută! Deşi+mi place şi mie uneori să+mi vâr nasul la bucătăriseala, parcă nu m-aş risca totuşi să gătesc acest fel de mâncare; aşa că-mi voi ruga pe nevasta proprie si personală! Ei, inainte de a ma desfata cu fasolica bătută, voi da peste cap o cinzeacă de pălincuţă din productie proprie!
O săptămână frumoasă, plină de realizări!
E simplu şi eficient, nene Costache! Dar recunosc că-i mai simplu să dai pe spate o cinzeacă. 😀
Pupături şi numai bine! 🙂
Episodul pilot din Iubire cu clabuci! :))
Cunoscătorii ştiu! 🙂
Tuţule, acum altă schemă, fă pe dracu’ ghem şi fă-ţi timp liber mâine, da, da, fă-ţi! 🙂 Că pentru mâine ai o invitaţie specială din partea lui Constandin Bordelezu la Muzeul Naţional al Literaturii Române, ora 13. Vechiul meu prieten, Gheorghe Stroe, îşi lansează ultimul volum tipărit, „O aniversare cu prietenii”. Surprize-surprize! 😀
http://bordelezu.blogspot.ro/2013/02/lume-lume-nu-ratati-gheorghe-stroe-isi.html
Mulţam fain de tot! Sunt hiperonorat, prin urmare! 🙂