Visul făinii – pâine neagră de casă
Pentru realizarea acestui preparat minunat la gust şi îndrăzneţ la aspect, aveţi nevoie de antren. Vă recomand cu încredere o trupă veche, dar bună, nemţească, dar metalică: Bonfire.
Cât dau băieţii din chitare, căutaţi prin casă ingredientele: făină albă, făină neagră, ulei de măsline, drojdie, sare, un pic de lapte plus maşina de făcut pâine.
Cântăriţi 200 de grame de făină albă, de moară, şi 300 de grame de făină neagră. Fiind mai norocos la fire, am găsit de-asta neagră, cu tot cu seminţe felurite, la IKEA. Se numeşte Brödmix Flerkorn şi se prezintă la cutie de 700 de grame. Aşaaa…
Puneţi un pahar sănătos (250 g) de apă călduţă în cuva maşinii, apoi adăugaţi o măsură jumate de drojdie, făinurile, uleiul, sarea şi picul de lapte. Faceţi o cruce călugărească, daţi maşineta pe programul de pâine ţărănească, apoi selectaţi cantitatea şi gradul de coacere (eu am dat-o pe „foarte copt”).
După 3 ore jumate a ieşit ceea ce vedeţi în poză. Miroase ca fosta brutărie din Nehoiu, şi e bună rău.
Pont: tăiaţi felii subţiri şi ungeţi-le cu untură. Sau, dacă sunteţi mai de la centru, folosiţi smântână vărsată, de la vreo tanti din piaţă. E nebunie curată!
PS: Urmează pâinea cu ceapă, măsline, seminţe de dovleac şi ce mi-o mai da prin cap.
4 Comments
arata foarte bine!(cum ar merge cu niste somon afumat deasupra…mmm) conditia esentiala e sa ai si o masina de facut paine :)) da’ tot m-am ales cu ceva: am reascultat Bonfire, de care aproape ca uitasem… 😉
Deci, săru’ mâna şi:
– merită să ai o maşină de făcut pâine, nu de alta, dar pâinea caldă nu e bătută decât de cozonacul cald 🙂 ;
– Bonfire merge la mare fix cu pâinea neagră. 🙂
Arata bine si, in plus, e inca o paine “pamanteana”. In cazul meu, cand ma apuca experimentatul cu masina de paine, arunc in cuva jumatate de debara 😛
Şi eu am aplicat varianta “debaraua” la început, dar după ce-am făcut câteva cărămizi numai bune de dat după câini, am realizat cât de importantă e proporţia de tipuri de făină-tărâţe-seminţe de tot felul. 😀