Reţetă pentru răsărit rapid – brânză şi unt cu capac de mămăligă şi smântână
Nu sunt un mămăligar, ca să zic aşa, dar când vine vorba de brânză rasă, nu-mi vine în cap decât mămăligă aburindă.
Aşa s-a făcut că într-o dimineaţă ceţoasă, fie ea de sâmbătă, m-am trezit cu apă-n gură şi cu dorinţa-n făptură de niscai mămăligă cu brânză îmbătrânită, iscată de jupân Cimpoae, cel mai cioban nehoian din câţi există. Ca să-mi fac curaj am dat drumul la Alter Bridge…
Aveam prin frigider nişte unt d-ăla galbenu’, ce mirosea chiar a unt, şi nişte smântână aşa de mândră de stătea linguroiu’ greu, de argint, găsit de ăl bătrân lângă o ladă cu cocoşei de aur în pădure, când căuta bureţi. Cocoşeii i-a dat, dar a păstrat lingura ca amintire, ca să-şi aducă aminte cu ură de vremurile când era sărac şi cinstit.
Mămăliga am făcut-o ca la ţară, meticulos şi molcom: am pus pe foc potrivit juma’ de ceaun cu apă şi o lingură rasă de sare grunjoasă, iar când stătea să dea apa în clocoţi am turnat o mână de mălai de la maică-mea, proaspăt cernut. Apoi am început să torn o ploaie de mălai în ceaun, amestecând într-una. M-am oprit din ploaie la bunul simţ al mâinii şi ochiului, dar am continuat să amestec. Focul molcom a mângâiat fundul tuciului până mălaiul a început să pâcâie uşor, întocmai precum vulcanii noroioşi de la Vulcanii Noroioşi din Buzău. Am mai amestecat continuu timp de câteva minuţele, cred, apoi am lăsat-o la odihnit.
Într-o strachină am pus unt, brânză sfărâmată, apoi trei linguri de mămăligă. Ca un finis coronat opus am pus două linguri de smântână.
A fost o minunăţie, vă jur! În plus, după ce-am luat de două ori, a răsărit soarele!
Datorie: Vania.
9 Comments
[…] Gabi, Mirela Pete, Adrian Voicu, Ifim, Aurora Georgescu, Dan Văideanu. 45.731283 21.235517 Share this:StumbleUponDiggRedditLike […]
Vad ca-i pus-o de mamaliga! :))
Nu pare a se inghesui norodul la comentarii pe margine de mamaliugutssa; mamaligutZa pentru vorbitorii de franceza 😛
De teama ca explodeaza ? De teama ca se … ia ? Sa nu lase impresia ca ar compila texte care suna a saracie ? 😀
Ciudat. Parol, mon cher. Ca, vorba aia; tot haleala-i. Si la alte meniuri nu mai conteneau sa balosheasca prin zona adiacenta 😀 😀
Cristian,
Câteodată şi doar cu brânză. 🙂
S-au mutat pe site-uri de socializare asiduă. Dar e doar un trend. 😀
BRAVOS!
Tine loc de cafea?
Dacă pui în loc de apă pui cafea, ţine. 😀
Pfuiii, buna-i mamaliguta cu branza si smantana! Doamneee, uite-acum mi-amintii cum bunica-mea, dupa ce rasturna mamaliga din tuci, acolo fierbea laptele iar noi, copiii, ne buluceam cu ligurile si mancam direct din tuci! Tare bun mai era!
O zi frumoasa coane Adi!
S-a marcat şi laptele în tuci. 🙂
Mulţam fain, nene Costache! Numai bine şi la matale! 🙂