Spaghetti “Alto”
… “alla aglio, pomodoro e tonno”, aş adăuga eu inspirat de o vorbitoare de limbă macaronară, he-he! Fu prima oară când băgai usturoi în spaghetti, şi asta din lipsă de ceapă. Da’ bine am făcut!
În caz că vă întrebaţi care-i legătura dintre “spaghetti” şi “alto”, aflaţi că şedinţa de azi tot pe bloc a fost desfăşurată. Ca să nu avem discuţii, da? Să începem, deci!
Ca să fiu în ton cu haleala, am destins atmosfera destul de încinsă cu metalele simfonice zise de un nene din Ţara Macaroanelor Veşnice, cunoscut drept Luca Turilli. În timp ce o mânuţă băga la platane, alta punea pe butelia voiajeră o oală cu apă, sare şi un piculeţ de ulei măsliniu. Până la clocotirea apei m-am ocupat de belit usturoiu’ şi cele câteva roşioare opărite un pic mai devreme de intrarea în emisie. Fiind un mare fan al bulionului şi a tot ce ţine de respectivele tomate, am decăpăcit şi o conservă de roşii decojite în bulion, făcută tot pe la macaronari.
Mi-am adus aminte de oala cu apă fiartă şi i-am oferit spre ocupaţiune un mănunchi de spaghetti Barilla. După vreo 10 minute, am scurs minunăţiile spaghetoase, le-am dat printr-o apă rece şi le-am pus să aştepte cuminţele în oală.
Într-un castronete am pus roşiile în bulion şi le-am luat la zdrobit cu degetuţele mele dibace. După ce am fost satisfăcut la rezultat, le-am oferit un praf de piper fin şi le-am deşertat într-o tigaie, laolaltă cu roşiile opărite şi făcute cubuleţe. M-am bucurat o clipă de briză şi albastru, apoi am adăugat căţeii de usturoi. Ei, bine, toată compoziţiunea asta frumos mirositoare am dat-o într-un clocot, maxim două.
M-am îndreptat la atenţie către spaghetuţe şi le-am oferit o deosebită conservă de ton în ulei, cum ziceam şi-n alte dăţi, Rio Mare, John West ori Calvo. Le-am amestecat cu gentileţe, apoi am turnat peste ele ceva din amestecul minunat din tigaie. Nu pot să vă povestesc prin cuvinte scrise cât de leşinător pe limbă mirosea! Nu, nu pot să vă povestesc!
Le-am oferit un pic de odihnă şi timp de împrietenire aromatică, apoi le-am făcut grămadă într-o farfurie. Peste ele am turnat aşa, ca decoraţiune de ultim moment, restul de sos tomatic.
Credeţi-mă, prieteni, mi-a cântat papila “o sole mio” pe acoperiş!
14 Comments
[…] Spaghetti “Alto” Sun Aug 29, 2010 1:05 am … “alla aglio, pomodoro e tonno”, aş adăuga eu inspirat de o vorbitoare de limbă macaronară, he-he! Fu prima oară când băgai usturoi în spaghetti, şi asta din lipsă de ceapă. Da’ bine am făcut! În caz că vă întrebaţi care-i legătura dintre “spaghetti” şi “alto”, aflaţi că şedinţa de azi tot pe bloc a fost […] […]
Bună ziua, am 3 propuneri de parteneriat pentru acest blog
Dacă te-ar interesa un schimb de link cu unul dintre bloguri sau cu toate 3, trimite-mi un Reply la mesaju acesta.
Iar blogurile mele sunt :
Coafuri tunsori frizuri
http://coafuritunsorifrizuri.blogspot.com/
Diet
http://best-dietss.blogspot.com.
Machiaj
http://machiajdeochi.blogspot.com/
Toate cele bune şi sper că nu te-am deranjat cu acest mesaj.
Eu, daca n-am bloc, nu pot sa fac spaghetti alto, ci contra alto, sau mai bine zis fondo di cortile, daca asa se spune in fundul curtii.
Zice bine nenea din Ţara Macaroanelor Veşnice, chiar foarte bine zice.
O sa incerc si io spaghetoase, numai ca in loc de ton, cred ca o sa folosesc porcarii, ca pentru mine cel mai bun peste tot porcu’ ramane 😀
Voicule, pe tine te-au rapit,mama! Ne-ai trantit tu un castron de macaroane si ai disparut! Gata, stiu, te -au luat la repetitie la parada de ziua Nationla! Stiu ca ziua lor pica odata cu a mea! La ei se mananca mici si fasole cu ciolan?
discutie cu un italian, dupa ce-a vazut la noi o cutie de rosii in bulion:
– uuu, e made in italy!
– da.
– stii ca-i cu rosii din china?
Voicule, cred ca te-a arestat usturoiul ala! :))
Si vorba Lectaritei, noi suntem de macaroane d-astea guralive din nascare?! Si la puscarie sa da mai bine ! 😀 😀
Lectarito, cred ca un ciolan la un harem! 😀 😀
[…] Michaela, Atitudini, Athe, Gabitzu, Sebra, Madi, Dragoş Sorin Nicula, Mikael Eon, Neliniştitu’, Paul G. Sandu, Petra, Caramea, Albenegre, No băsescu day, Băiatul ciudat, Black […]
http://www.timeoutbucuresti.ro/restaurante/6348/7074329/eating-drinking-awards-2010-finalistii.html
Tenţi,
Deci, scuze! O perioadă voi fi cu nişte treburi urgentissime, dar voi reveni şi chiar mai mult decât atât. 😀
Florin,
Da şi da! Ăla zice bine şi porcu’ e cel mai bun peşte pe spagetti, da’ aia am avut la îndemâna dreaptă. 😀
Simona,
Bre, câteodatoă mă întreb dacă nu cumva şi io tot în China oi fi făcut, că prea am dat-o pe orez în ultima vreme. 😆
Manolete,
Subscriu la cârnatul cu harem. 😀
Iuzări-te-aş,
Mersi frumos! O să am ce răsfoi la iarnă, în nopţile geroase, he-he! 😀