Despre calculatoare de poveste și povestiri
Aventura scrierilor mele începe cu mult înainte de era calculatoarelor portabile, pe vremea când caietele dictando și cele de mate de 48 de file erau în topul materialelor de așternere a gândurilor personale.
La destul de multă vreme, să tot fi fost jumătatea anilor ’90, a urmat un desktop Pentium I de la serviciu, apoi am continuat, grație evoluției tehnologice, cu laptopurile ce mi-au fost alături ani de zile, mii de kilometri de aventuri și sute de povestiri împărțite în aproape două duzini de cărți .
Undeva la mijlocul lui 2005 și până pe la jumătatea lui 2007 am cunoscut un Toshiba Satellite A105, pe tastele căruia am scornit următoarele: Joi seara, în parcare, Între două decolări, Antologia Festivalului de Literatură Lili.
Tot el a fost martorul a câtorva capitole și idei ce vor face ulterior parte din volumele A fi sau a nu Wi-Fi, Otrava noastră cea de toate zilele, Pe vremea când lumea începea să-și taie porcul de pe listă și Astă seară râdem în familie.
Din varii motive, chiar nu mai țin minte de ce am renunțat la el, a sfârșit prin a fi făcut cadou soră-mii, care l-a reparat și încă își mai deschide ochii și-n ziua de azi.
Începând cu toamna lui 2007, tovarăș de povești și călătorii avea să-mi fie un Dell Latitude 6400.
Am văzut împreună multe locuri și am trăit multe aventuri împreună, până când în vara lui 2010 i-au cedat balamalele ecranului, ulterior murind definitiv.
Am avut noroc că exact înainte să-și dea obștescul sfârșit, am făcut backup la toate ce aveam pe el.
Și el a fost reparat și este în continuare la sor-mea în stare de funcționare. Și el, și soră-mea, he-he!
Pe el mi-am scris ideile pentru ce aveau să fie Nepovestitele trăiri ale templierilor români – Cartea I, Cartea-n bucate și poezii din Una pe inimă, una pe dos și Înșir-te stihuite.
Începând cu vara lui 2010, pentru fix patru ani, un alt tovarăș digital avea să-mi fie alături în aventura literară, zicând aci de Acer Extensa 4720.
Pe el s-au născut manuscrisele Nepovestitele trăiri ale templierilor români – Cartea I și Cartea a II-a, Împlinirea, A fi sau a nu Wi-Fi, Pe vremea când lumea începea să-și taie porcul de pe listă, Una pe inimă, una pe dos, Otrava noastră cea de toate zilele și Provinciale.
În aceeași perioadă am folosit și un elegant LG T280, care a fost mai mult rezerva lui Acer, dar care a devenit scula principală când au cedat lejer balamalele ecranului titularului. Ulterior i-au cedat și lui balamalele și a trebuit să trec la următorul.
Așa că, începând cu vara lui 2016, noul meu companion în ale scrisului a devenit Acer Aspire F5.
Era început de august, nu eram în bani, dar era musai ca să-mi iau un nou laptop și așa am ajuns la el.
Pe el mi-am așternut gândurile pentru 1312 Sirene – Proză românească din deceniul doi – antologie, Cartea-n bucate. Aventuri la marginea farfuriei, Next Up 1. Proza. Antologiile orașului București – antologie, Aproape ghicitori sau neștiutele întâmplări de lângă noi, Giurumele, micele și alte aventuri, Ce-ar fi fost dacă? Istorii contrafactuale – antologie, Astă seară râdem în familie, O istorie cu muște și alte povești vii pentru copii, Despre ce vorbesc porumbeii când stau pe sârmă și se uită la oameni, Înșir-te stihuite și Cum am ieșit nedivorțat din carantină.
Merge în continuare foarte bine, tocmai ce i-am schimbat ventilatorul și sper să mai scriem povești faine multă vreme de aci încolo, unele care se vor concretiza în cărții chiar anul acesta, cu voia Bunului Dumnezeu și a editurilor implicate.