Potolul de Crăciun
Măi, copii şi fraţi, în fiecare an, în această minunată perioadă, toată lumea de pe lângă persoana-mi o dă pe porc. Adică, Crăciunul e de porc?
Aşa că, am spus un NU hotărât porcului, am ales un fundal adecvat, zicând aci de Black Sabbath, normal, şi m-am pus pe trebăluit.
Primo tempo – Cus-cus à la mine
Am luat, cre’ că dintr-un Kaufland, o punguţă de sfert de kil de cuscus făcut de românaşi, că d-ăla arăbesc nu prea am găsit la magazinele de specialitate pe care le ştiam. L-am pus un pic în apă, aşa, ca să se exprime la personalitate, iar după vreo 5 minute l-am oferit unei strecurători .
După ce s-a scurs bine, l-am aruncat în wok dimpreună cu o lingură de ulei de măsline. Şi mi ţi l-am chinuit aşa, până s-a întunecat la coloratură.
Vis-a-vis de ochiul cu woku’, se pregătea să fiarbă un kil de apă cu un cub Knorr cu gust de orătanie. Taman când m-am săturat de mestecat prin cuscusul din wok, a dat şi apa în fiert.
Cu dezinvoltura-mi caracteristică, am transferat cuscusul din wok în apa clocotindă, deopotrivă cu o mână de migdale, una de caju şi un pumn de stafide.
Amestecătura asta delicioasă am fiert-o la foc mic, până ce cuscusul a absorbit toată apa şi se prezenta sub forma unui pilaf, aşa.
Imaginile vă zic mai multe, iar eu pot să vă spui că gustul a fost cel puţin sublim.
Secundo tempo – Tajine
Felul doi, care este, l-a reprezentat acest minunat preparat de prin zona marocană a Africii şi care, recunosc, mi-a ieşit într-un unic, dar mare fel.
Am purces din prima la călit ceapă tăiată mărunt în ulei de măsline, că aşa mi-a zis un pretenar arăbesc: “Bă, tătuţule, la noi toate potoalele încep cu prăjitul cepei!”.
După ce s-a aurit oleacă ceapa, am adăugat peste ea un piculeţ de praf de scorţişoară, câteva cuişoare (vorbim de alea aromatice, nu de alea de Ferometal), caju, migdale, ardei iuţi şi tocaţi mărunt, sare şi chili. După vreo 3-4 minute i-am oferit spre sfârâit bucăţelele de carne de oaie frecată cu mujdeiul a 3 căţei de usturoi.
Cât se producea cărniţa de mioară subcarpatică, băgam la decojit roşiile opărite de pe vremea când se făcea cuscusul. Le-am zdrobit cu degetuţele, apoi le-am asezonat (ca să fiu în trend) cu chimen, o mânuţă mică de stafide, una mare de năut de la conservă, încă o mână de măsline verzi tăiate rondele, busuioc şi oregano. Şi le-am dat spre grijă tigăii în care se manifesta cărniţa de oaie. Le-am trântit un capac şi le-am lăsat aşa vreo 10 minute, neuitând să mai bag prin ele o lingură de lemn.
Când li s-a scurs timpul le-am transferat la clasa “business”, în spendidul vas de tajine. Cuptorul s-a bucurat de aroma lor o oră, la flacără mică.
Pot să vă zic, cu o mână pe inimă, că mi-au dansat papilele, iar nările mi-au fremătat zile întregi căutând neasemuita aromă.
Terţo, dar nu cea din urmă, tempo – Ciorbă libiană
Deosebitul preparat este una dintre cele mai faine, dacă nu chiar cea mai, mâncăruri din ţara care-i poartă titlul.
Am început, evident, cu călitul de ceapă cu chili, sare şi piper.
Am killărit vreun kil de roşii (decojite şi zdrobite cu mânuţa) şi le-am mixat cu două sticle de jumate de suc dă tomate marca sor’mea, plus 2 ardei iuţi tăiaţi rondele, plus cimbru, plus o conservă de năut.
Peste călitura de ceapă am adăugat carnea de mieluţ de lapte (adică io nu ştiu dacă mai sugea mielu’, he-he!) tăiată mărunt-mărunt şi pe care am înăbuşit-o la capac vreo 5 minute. La finalul minutelor am adăugat amestecul roşiilor cu alelalte chestii.
Alte 5 minute le-am lăsat să se cunoască şi să se întrepătrundă gusturile şi aromele, apoi le-am turnat în oala de Corund dimpreună cu încă un kil de apă pură de la robinet şi am vârât-o la cuptor.
După o oră jumate, dacă nu mai bine, la foc mic, am adăugat paste d-alea ca bobu’ de orez, „Puntette 23” le zice. Am lăsat vreo 5 minute, fără capac, apoi am adăugat o mână de mentă uscată, fărâmiţată în palmă, şi pătrunjel verde. Le-am scos din cuptor şi le-am pus capac.
Acuma, fie vorba între noi, mi-a ieşit asta, mai bună ca la ei, să dea boala! Bineînţeles că am şi martori!
Şi, că m-am luat cu treaba şi uitasem, să fiţi iubiţi, să aveţi norocul ca pe mână şi sănătatea de beton şi voi şi cei pe care-i iubiţi!
Crăciun Fericit, bre, oameni buni!
41 Comments
Dovadă că omu’ întreprinzător se descurcă oriunde-ar fi …
Crăciun fericit și liniștit !
Doamne, dar ficatul, colesterolul şi alte alea ?…
Crăciun fericit, să fii sănătos şi iubit !
CRĂCIUN liniştit 😉
Sărbători pline cu ce vrei dar mai ales cu iubire 😆
craciun fericit!
ca sa fiu si eu un pic carcotas, as zice ca in loc de busuioc si oregano as fi pus coriandru, anason si nucsoara, asta ca sa ai un baharat veritabil. Iar la supa aia cred ca mergea tarhon si “o picatura” de zeama de lamaie, dupa gust.
Oricum si eu sunt mare fan al bucatariei arabesti, insa de Craciun ma porcesc, ca tot romanu’
uitai de chimen. 🙂
BTW, daca ai sti cat de ieftine sunt mirodeniile la arabi, nu-ti vine sa crezi. Se vand vrac, marfa sta in saci si fiecare se autoserveste cu lopatica. Adicatelea, arabetele cand se duce la piata ia o juma de kil de scotisoara, o juma de chimen, juma de coriandru, etc.
arata bine de tot! Imi imaginez gustul….
sarbatori cat mai bogate, fericite, si un an nou plin numai de impliniri marete!
meri crismăs neli hani! dupe sarbatori fac si eu un maclaivas din ăsta ca al tău. nu ai venit in tara?
Vaxxilian,
După posibilităţi, tătuţule, după posibilităţi! 😀
Numai bine să-ţi fie! 😀
Matilda,
O dată-n an pot să uiţi de ficaţi şi colesteroale, nu? 🙂
Săru’ mâna, sănătate maximală şi bucurii nebănuite! 😀
Cella,
Săru’ mâna, Doamnă!
Să ai parte de tot ce-i mai bun, frumos şi, bineînţeles, cât se poate de violet. 😀
Emirakis,
Bre, făcui cu ce avui pe la îndemâna dreaptă. Şi mie-mi plac arăbismele, dar trebe să mă aprovizionez neapărat cu condimente “genuine”.
Da, îmi vine să cred că sunt teribil de ieftine condimentele la arabi, doar am trăit tone de timp.â printre ei. 😀
Să trăieşti bine, bre! Dar nu aici, acolo de pe unde scrii. 🙂
Maître,
Sarbatori Implinite si frumoase!
Toate cele bune!
Bucătaru’ Maniac,
Mulţam fain, bre!
Sunt modest: nu au fost bune, au fost sublime! 😀
Adică, încă mai sunt câteva ore, până le dau gata. 😆
Papillonul Nocturn,
Mulţam fain, tătuţule! Da-r-ar prosperitatea peste tine! 😀
Cracăiun fericit! 😀
Tenţi,
Merii şi ţie, draga mea! Să te umpli de fericire şi să te sărăceşti total de necazuri şi proşti.
Doar în trecere de două zile. 🙁
Flavius,
Tătuţule, numai bine să ai tu şi neamul tău bârsan şi de pe alte meleaguri!
Crăciun fericit! 🙂
Gud! Sau cum se spune prin Banat, potol greţos 🙂
Deşi eu prefer mioriţa sub formă de baladă, de lînă sau de caş, cred că în acest context mi-ar plăcea foarte mult.
Sărbători fericite!
Adita, merci pentru urari. Craciun Fericit si tie si un An Nou cu sanatate si bucurii. Te pup. Criss.
Craciunul e credinta, Craciunul e Speranta, Craciunul e puterea de a darui si de a primi dragoste! Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!
Lucia Verona,
Doamnă, cu proxima ocaziune, sper ca sorţii să fie de partea Dvs. şi să vă împărtăşesc câte ceva dintre secretele mele. 😀
Să aveţi numai bine şi deloc dezamăgiri. 🙂
Criss,
Fericire şi bucurii alături de cei dragi. 🙂
Crăciun fericit!
Geanina Codiţă,
Dragostea, fericirea şi bucuria să nu te lase să te odihneşti! 😀
Crăciun luminos! 🙂
Crăciun fericit, liniştit şi plin de bucurii îţi urez, nenică! Şi un an nou excelent să ai!
Numai bine şi ţie, tătuţule! Fericire maximă şi Crăciun fericit! 🙂
Bre ma faci sa salivez pe leptop! Superb arata 🙂
Sarbatori fericite si la mai multe creatii gustative si scriitoricesti, musai delicioase!
Mulţam fain, tu! 😀
Multiple împliniri şi fericiri să ai alături de cei dragi! 🙂
Sărbători mult mai fericite! 🙂
Am fost cumpătat…
Din suflet, SĂRBĂTORI FERICITE! Sănătate şi belşug îţi doresc, alături de toţi cei dragi ţie!
Vania,
Nici eu. 😀
Noaptea Iguanei,
Săru’ mâna! Aşa să ne ajute Dumnezeu! 🙂
Sarbatori fericite !
Săru’ mâna şi fericire maximală în cadrul sărbătorilor care este! 🙂
Daca dupa asemenea ospat, colesterolul n-a creat necazuri, La multi ani!
Merge si cu cuscus, uite-acus!
La multi ani buni!
Incertitudini,
Colesterolul a stat la locul lui, dar cu vecinele de bloc am avut probleme, îmbătate de aromele ce năvăleau din bucătăria-mi. 😀
Sărbători cât mai fericite să ai! 🙂
Călin,
La şi mai mulţi şi şi mai buni ani! 😀
Nu le-ai invitat?
Sa ‘vada’? La fata locului?
Numai pe cele cu bărbaţii plecaţi în Spania. 😀
Fain de tot. Lacrimeaza ochiu, de placere, geme burta, de pofta si de preaplin.
Multumim frumos pentru urari, cum spune al meu pici, noi iti uram si mai mult 😀
Mulţam frumos, bre! Să fiţi iubiţi, sănătoşi şi la pungă groşi! Era ză zic la “burtă”, da’ d-aia ai, he-he!
Numai bine să vă fie! 😀